Оперативният щаб в града предложи да се постави под карантина най-голямото село в района – Буковлък

Ново огнище на коронавирус у нас. Шивашка фирма с над 900 служители в Плевен е затворена заради регистрирани 24 шивачки с COVID-19. Оперативният щаб в града предложи да се постави под карантина най-голямото село в района – Буковлък.

975 са потвърдените случаи на COVID-19 у на

Въпреки, че в Буковлък официално живеят около 4 200 души, то пряко засегнатите от карантината ще са над 5 000. Поставянето под карантина на населеното място за 14 дни се налага поради факта, че четири шивачки от огнището в Плевен са от селото и са имали контакт с немалко от жителите му през последните дни. Все още обаче официална заповед от Националния оперативен щаб за затваряне на Буковлък няма.

 

Превантивно кметът на населеното място започна да прегражда черни пътища, по които може да се стигне от Буковлък до Плевен.

„Има хора, които не се съобразяват с никакви разпореждания. Не осъзнават какво се случва”, посочи кметът на селото Росен Русанов.

„Проблемът е, че много от хората, които са там имат близки контакти едни с други. Да кажем, че ще ги карантинираме, че всичко е наред с тяхната изолация. Голяма част от населението на селото, което е като квартал на Плевен, обаче работи в местни фирми”, каза директорът на РЗИ-Плевен д-р Атанас Гарев.

Предлагат поставяне на село Буковлък под 14-дневна карантина

След поставяне на Буковлък под карантина започва масовото тестване на работници от шивашката фабрика, в която заедно са работили заразените, които вече са 24 души.

„Всички те, с изключение на един техник, са без симптоми, но саположителни. В цеха работят 100 жени и ще го изследваме целия. При тях, пространствено, цехът не е обособен. Хранят се на едно място, пътуват с едни автобуси. През следващата седмица подборно ще изследваме поне 10-15 процента от останалите работещи”, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Масовото изследване на 100-те контактни служители започна още тази сутрин. Неизследваните шивачки нямат видими симптоми на заболяването и се чувстват добре.

Още една лаборатория ще прави тестове за COVID-19 у нас

Поради епидемичния взрив в новооткритата PCR лаборатория в Плевен вече се усеща дефицит на тестове.

„На ден изследваме между 60 и 80 проби, но това не е пълният капацитет на лаборатория. Най-големият дефицит е на тестове с автоматизирана екстракция на нуклеинови киселини. Те са най-дефицитни и ако са налични, ще увеличим капацитета на лабораторията още”, коментира ректорът на Медицинския университет в града проф. Славчо Томов.

Резултатите от тестовете на работниците в шивашката фабрика, която се превърна в огнище на заразата, се окачва да станат ясни до няколко дни.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!