Тя се намира в Плевен

Още една лаб оратория започва да прави изследвания за коронавирус от днес. Тя е в Плевен и ще обслужва Централна Северна България.

Инвестицията е на Медицинския университет, който предоставя лабораторията за нуждите на Оперативният щаб, както и на дарители. 

Откриват вирусологична лаборатория в "Пирогов"

„PCR означава полимеразна верижна реакция, при която с ензима полимераза се намножават определени сегменти от генетичният материал на бактериите, вирусите", каза  порфесор Мария Средкова.

Лабораторията е направена по всички съвременни изисквания.

„Първите положителни проби ще бъдат изпратени за верификация в Националната референтна лаборатория. По този начин ние ще бъдем акредитирани“, поясни тя.

Лабораторията ще е на пряко подчинение на Министерството на здравеопазването и Оперативният щаб. Екипите от вирусолози ще работят на две смени или общо -14 часа. Максималният брой за изследване е 60 проби на денонощие. При необходимост капацитетът на лабораторията може да достигне 140 проби.

Отвори врати първата в Северна България PCR лаборатория

„Теоретично ние можем да изследваме всички, които пожелаят, но на този етап ще помоля гражданите да се съобразят с факта, че приоритетни ще бъдат пробите, подавани от РЗИ и всички болнични заведения“, каза още ректора на университета Славчо Томов.

Инвестицията в апаратурата, строителни дейности и 100 теста, за да започне дейността на лабораторията, е в размер на 320 000 лева. 

Даряват медицински консумативи за Инфекциозната клиника в Пловдив

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП