БЧК получи дарение от 50 устройства за модерен начин за следене на движението

Стотици са случаите на хора, които през последните дни нарушават наложената им домашната карантина. Отговорните служби по няколко пъти на ден проверяват регистрираните, а с нарастването на броят им това става все по-сложно. На този фон, Българският червен кръст получи дарение от 50 смарт гривни, които могат да осигурят нов модерен начин за следене на движението на тези хора. Те ще се използват експериментално в най-тежко засегнатия регион от коронавирус- София.

Вълната от солидарност в цялата страна не спира

Устройството се управлява чрез SIM карта, а информацията се предава към специален колцентър. „Човек, който е под карантина, ще носи тази гривна 14 дни без да я сваля. При здравословен проблем може да натисне бутон SOS. Тогава в колцентъра ще получат информация”, обясни управителят на фирмата дарител Людмила Зафирова.

 

 

GPS ще алармира в случай, че ползвателят на гривната реши да наруши карантината. Функцията за гласово повикване ще улесни връзката при необходимост от медицинска помощ или връзка с отговорните службите. „Има определени сензори, които отчитат когато гривната бъде свалена. Когато тя засвири, това се вижда на компютъра”, посочи управителят  на фирмата.

Ползата от тази смарт гривна е, че ще се облекчи работата на служителите от МВР, които извършват контрол по домовете. „Това е големият смисъл - да се облекчи полицията, която ходи на проверки. Така се ограничава контактът. Полицаите влизат в тези жилища и могат пренесат евентуална зараза”, смята Зафирова.

Рекорден брой новозаразени и нова жертва с COVID-19 (ВИДЕО)

От фирмата вносител на устройствата категорично смятат, че аналогии с гривните за затворници не бива да се правят.

От БЧК допълват, че новите технологии могат да окажат сериозна подкрепа в борбата  с коронавируса у нас. Гривните ще внесат спокойствие и за хората, които са под карантина, но са подложени на системни проверки от органите на реда. Както и могат да са единствения спасителен вариант за тях в тежки моменти.

Един от мобилните оператори вече е предоставил безвъзмездно 50 SIM карти за срок от 6 месеца, чрез които да се осъществява комуникацията с устройствата. През следващата седмица ще започнат и тестовете на гривните от здравните инспектори. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!