Срещу 250 млн. лева инвестиции във ваучери ще върнем в държавния бюджет 1,2 милиарда, заяви Полина Карастоянова

Туристическият бранш ще предложи на правителството план за спасяване на летния сезон. От Националния борд по туризма са изчислили, че ако се направят 250 млн. лева инвестиции в инструментариума на ваучерите, от бранша ще върнат в държавния бюджет 1,2 млрд. лева.

„Най-добрият план, който се комуникира по темата, е социално икономическият, който Националният борд по туризъм предлага на правителството. Най-справедливият инструмент, който може да се използва, това е ваучерът. Имаме готов план, с който да стимулираме туроператорите, хотелиерите, българските граждани, защото най-централният фокус това лято – от 1 юли до 30 септември, трябва да бъде българският гражданин и българският туризъм”, обясни Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризма.

„Готови сме да предложим на правителството план, в който срещу 250 млн. лева инвестиции в инструментариума на ваучерите, ние ще върнем обратно в държавния бюджет 1,2 милиарда лева. Пряко в хазната ще се върнат 500 млн. лева, което е 100% положителен фискален резултат”, каза Карастоянова.

Туристическият бранш търси варианти за спасяване на летния сезон

Тя увери, че предложенията ще бъдат още в понеделник на бюрата на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Красимир Каракачанов, финансовия министър Владислав Горанов и министъра на туризма Николина Ангелкова.

От Националния борд по туризъм вече имаха среща с Националния оперативен щаб.

„За нас беше важно да поставим два въпроса за обсъждане. Първо да определим времеви план на постепенното отваряне на сезона. Да започнем да нормализираме нашия живот успоредно с овладяването на кризата от COVID-19. Нашият план е с два варианта – единият е от 15 юни, вторият е от 1 юли. Считаме, че с втория план ще бъде естествено и възможно”, каза Карастоянова.

Вторият важен въпрос, обсъден с Оперативния щаб, е бил необходимостта да се изработи единен протокол от санитарно хигиенни правила, на които да отговарят хотелите.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!