Разказва Ани Салич

Още един път за изход от пандемията от COVID-19. В сферата на вероятностите, но все пак сериозно проучване на този етап. За ролята на БЦЖ ваксината срещу коронавируса разказва в "Темата на NOVA" Ани Салич, веднага след централната емисия новини в неделя.

Помага ли БЦЖ ваксината в борбата с коронавируса?

Докато някои пациенти развиват бъбречна недостатъчност, други имат шанса да се излекуват бързо. Учените отдавна знаят, че ваксината БЦЖ не само защитава от туберколоза, но и помага в борбата срещу други вируси и респираторни инфекции.

САМО ПО NOVA: Изследователи разкриха помага ли БЦЖ ваксината срещу COVID-19

Проучване в Западна Африка установява, че има понижение на общата смъртност при децата, които са ваксинирани с БЦЖ ваксината, защото тя намалява респираторните инфекции и сепсиса, обясняват специалисти.

В Австралия тестват дали ваксината против туберкулоза действа и срещу COVID-19

На базата на това изследване в много страни по света са започнали експерименти за доказване на възможната роля на ваксината спрямо коронавируса. В Нидерландия ще бъдат ваксинирани 500 здравни работници. В Германия има проучвания върху животински модел, които са с окуражаващи резултати.

Правят проучвания дали ваксината срещу туберкулоза е преграда за коронавируса

България остава държавата с ниска заболеваемост и смъртност, и строг имунизационен календар. У нас ваксината е донесена от д-р Сребра Родопска през 1948 г., след работа в  Института "Луи Пастьор" в Париж.

Гледайте „Темата на NOVA“ с Ани Салич, веднага след централната емисия новини.