Експертите забелязват, че в региони, в които по-рано се е провеждало ваксиниране на населението с БЦЖ, ръстът на заболели от COVID-19 е сравнително нисък

Най-малко 4 000 медици ще участват в клиничните изпитания на БЦЖ ваксината, която се ползва срещу туберкулоза, за борба с новия вид коронавирус. Това съобщи проф. Найджъл Къртис от детския изследователски център „Мърдок“, цитиран от РИА Новости и БГНЕС.

Помага ли БЦЖ ваксината в борбата с коронавируса?

В разгара на разпространението на коронавируса в цял свят експертите забелязват, че в региони, в които по-рано се е провеждало ваксиниране на населението с БЦЖ, ръстът на заболели от COVID-19 е сравнително нисък.

Правят проучвания дали ваксината срещу туберкулоза е преграда за коронавируса

В изпитанията ще участват най-малко 4 000 медицински служители, като повече от 1 500 вече са наети в Австралия. Очаква се междинните резултати да бъдат готови в рамките на 3 месеца. Тестовете ще продължат от 6 месеца до 1 година, каза проф. Къртис, който ръководи започналите на 30 март изпитания.

САМО ПО NOVA: Изследователи разкриха помага ли БЦЖ ваксината срещу COVID-19

БЦЖ-ваксината е разработена за борба с туберкулозата и до днес с нея се ваксинират над 130 милиона деца годишно. Учените предполагат, че тя се отразява благотворно на имунитета и позволява да се смекчат симптомите на коронавируса, което ще даде време на човечеството да разработи специална ваксина срещу SARS-CoV-2.

Потенциална ваксина срещу COVID-19 даде обещаващи резултати

Финансирането на изследването е осигурено от благотворителни организации, но допълнителни дарения ще позволят на учените да завършат изпитанията в по-кратки срокове. До днес в Австралия са регистрирани над 6 400 души с коронавирус и има 63 смъртни случая. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!