Темата коментира пулмологът д-р Александър Симидчиев, член на Медицинския експертен съвет

„Има обосновано предположение за наличие на хипотеза, че с БЦЖ ваксината може да ни пази от коронавирус. Има и разумна причина, която да обяснява това“. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, член на Медицинския експертен съвет. 

Споделяме здравния си статус чрез мобилно приложение (ВИДЕО)

В студиото на „Събуди се“ той обясни, че нашият имунитет има два начина на реагиране. „Единият е повече към вирусите, другият към клетките и бактериите. Специализацията на тези две части зависи от превключването. Когато се заразим с коронавирус, понеже е много нов и непознат от имунната ни система, тя се изненадва силно и превключва много силно към частта с бактериите. Така имунитета се засилва в едната посока. Часто от усложненията при това заболяване са именно защото имунната ни система твърдо бурно реагира към наличната заплаха. Когато сме имунизирани срещу бактериален тип инфекция, то имунният отговор е малко по-толерантен към един такъв вирус“, каза той.

„Да, наистина, държави, където има програма за такива ваксинации, се справят по-добре със заразата. Това не означава да се ваксинираме сега. Тя се прави на възраст нула, когато се родим и след това се реваксинираме няколко пъти“, посочи още д-р Александър Симидчиев.

Бебе на 1 година сред заразените, болестта стигна и Враца (ВИДЕО)

Той заяви, че мерките, които се прилагат в България, са необходими и единственият правилен подход. „Според това, което виждам като графики на новите случаи - България е една от държавите, които имат най-бавно нарастване, което е свързването с това, което се прави. Това е избор, който трябва да бъде направен от хората, които взимат решение“.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП