Случаите на COVID-19 у нас са вече 498

"Случаите на COVID-19 у нас са вече 498. Има първи случай във Враца. Заразеният там е мъж на 57 години". Това съобщи на редовния брифинг на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

За вчерашния ден са потвърдени 21 случая. В болница са настанени 173 души, изследвани са над 350. В София са приети 97 души, от тях 17 са интензивни, в Пловдив приетите са 14, три са интензивни. 

Към момента има 34 излекувани.

Удължиха извънредното положение до 13 май

"В София има 8 случая, в Бургас – 2. Единият е мъж е на 34 години от Несебър, който се е завърнал от Банско на 1 април и една жена на 33 г. в Бургас. В Пазарджик има 2 случая – на 71 и 43 г. с двустранна пневмония и диабет. В Добрич има бебе на 1 годинка с ларингит. Доказано е, че родителите са с коронавирус. Пробите на детето също са положителни", съобщи още Мутафчийски.

„Мъж на 49 г. е приет в София в 16.30 вчера, интубиран е. Със сърдечна недостатъчност е починал в 21 ч. Очаква се доказателство за него иначе по клинични и параклинични белези е силносуспектен за COVID-19”, каза още той.

"Вчeрa пoлучихмe cъoбщeниe, чe в Лoндoн e пoчинaл oт кoрoнaвируc 31-гoдишeн бългaрин бeз прeдхoдни зaбoлявaния", съобщи ген. Венцислав Мутафчийски. Той уточни, че е получил информацията за смъртта на младия мъж от българското посолство във Великобритания.

"Това е още един случай, който доказва, че младите не са застраховани от последствията на заболяването. То засяга всички възрастови групи. От COVID-19 може да починат и млади и здрави хора. Затова не трябва да се отслабва вниманието", призова Мутафчийски.

 

 

 "Нe ми e извecтнo хoрaтa c aлeргии дa ca пo-пoдaтливи нa кoрoнaвируc", дoпълни гeн. Мутaфчийcки.

Той потвърди, че в Костинброд има потвърдени 5 случая на заразата.

"Изключително неясна е ситуацията в Монтана. Знаете, че там имаше голямо тържество. Там даже и кларнетиста беше заразен. Той вече е изписан като здрав. Това тържество създаде тревога в цялата област. С голямо внимание наблюдаваме как се развива ситуацията там", съобщи още той.

Генералът подчерта, че мерките дават добри резултати. „Ние в момента се катерим бавно нагоре. Смятаме, че мерките, които са взети са отражение точно на това бавно катерене и с това, че здравната ни система може да поеме всички случаи, които са необходимо да бъдат хоспитализирани. Имаме плавно покачване на броя, намираме се все още на път към качване на броя на случаите, по никакъв начин не може да говорим, че сме преодолели някаква опасност, това са наивни разсъждения и са безотговорни разсъждения”, посочи той.

Учени отговарят създаден ли е коронавирусът в лаборатория

По думите му вниманието върху Банско не е отслабено по никакъв начин. "Наблюдаваме ситуацията изкъсо. То ще се ползва със същия сатут като областен град", допълни Мутафчийски.

Запитан за контактните лица на депутата от ДПС Хасан Адемов, шефът на Оперативния щаб коментира: "До колкото знам д-р Адемов е правил дарение в областта, в която е депутат. Там не е имал контакт нито с пациенти, нито с широк кръг лица".

 

„Министър Ангелкова може и да ми се разсърди, но така или иначе толкова много хора ми се сърдят в тази държава, така че няма да си го спестя. Призоваваме всички български граждани да не възприемат Великденските празници и Цветница като празници. Не е време за празници. Не си парвете никакви резервации за хотели, защото ще имате сериозен проблем. Там ще се заразите. Не ходете на църковните служби, защото там ще се заразите“, категоричен бе  Мутафчийски. И допълни: "5 000 души се заразиха в Сеул на църковна служба".

"Останете вкъщи и празнувайте със своето семейство, без да се събирате. С тези, с които живеете по някакъв начин си отбележете празника", призова той.

Удължиха извънредното положение до 13 май

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП