Съдружникът й в IT компания Мартин Димитров също остава зад решетките

Певицата Лиляна Деянова, известна като ЛиЛана, остана в ареста по обвинението за злоупотреби с еврофондове. Късно снощи Специализираният съд наложи арест и на нейния съдружник Мартин Димитров. Разследващите го сочат и като организатор на престъпна група. Освободен от ареста беше само братът на певицата – Александър Деянов, познат като бийтбоксърът Скилър. Наложена му е гаранция от 100 000 лева.

 Лиляна Деянова е известна като певица, но е съдружник в IT-компании. Чрез тях е и бенефициент по европейски проекти. Именно там прокуратурата казва, че е намерила данни за престъпление. Според събраните доказателства ЛиЛана е част от престъпна група, която е действала от 2016 г. Според разследващите става дума за схема на няколко дружества, контролирани от нея, които неправомерно усвоявали пари от програмата „Иновации и конкурентоспособност“.

Певицата ЛиЛана задържана при спецакция в София

ЛиЛана и Мартин Димитров са съоснователи на фирмата „Нованор“, която разработва различни интернет продукти. През миналата година двата са  удостоени с най-високия приз в софтуерния свят - наградата „Джон Атанасов”, като създатели на дружеството „Телетол”, което е имало амбиции за работа с АПИ.

Прокуратурата иска постоянен арест за ЛиЛана

В Търговския регистър те фигурират с участие в още две съвместни фирми. От пътната агенция уточниха, че „Телетол” е участвал в две процедури на АПИ. При първата е прекаретн договор, а при втората изобщо не е бил подписан такъв.

 

 

По инфромация на NOVA разследващите проверяват и дали ЛиЛана е била поставено лице на фирми, контролирани от бизнесмена Васил Божков. Днес през целия ден бащата на Лилана и Скилър проф. Христо Деянов, който е и телевизионен водещ, не вдигаше телефона си.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.