Това обаче става само при определени правила и маршрути

Големите паркове в страната вече са отворени за посещение, но само за определени хора и в конкретни часове.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

 

 

Пет седмици след като парковете бяха затворени, а хората поставени в социална изолация, от днес имаме възможност да спортуваме или да изведем децата в парка. Всичко това, обаче трябва да се случва при строги правила. На входовете на парковете имаше служители, които раздаваха и дезинфектантни. Разхлабените мерки, могат да увеличат разпространението на заразата, предупреддиха недвусмислено от Националния оперативен щаб - и призоваха да бъдем отговорни, въпреки новата свобода.

Първи в парковете дойдоха спортуващите и хората с кучета. А веднага след тях на разхода дойдоха и родителите с деца. От 9:30 до 18:30 ч. парковете могат да се посещават само от родители с деца до 12г. и бременни жени. А преди и след този диапазон от самостоятелно спортуващи или хора с кучета. Движението в парковете се осъществява в една посока, по определен маршрут. Най-големият парк в София - Борисовата градина е разделен на три маршрута.

Недоволни от входовете и изходите в парка не липсваха. От Столичната община обясниха, че някои от посетителите не се съобразяват с реда на влизането и излизането и се налага да им обясняват индивидуално.

Отварят парковете в цялата страна (ЗАПОВЕД)

С дезинфектант и с брошура с новите правила бяха посрещани посетителите на столичния Южен парк. Още в ранни зори се появиха първите спортуващи.

„Движението на хората е еднопосочно. Дават им се листовки, за да видят къде могат да вървят в парка и какви правила да спазват. Дезинфекция с разтвори се извършва на входа, след което има електронни табла с мерките”, каза Красимир Димитров от Столичната община.

Отварят парковете при строги правила (ВИДЕО)

Носенето на предпазни маски е задължително, а съблюдаването на дистанция е най-важно. „Хората трябва да знаят, че има вход и изход, за да няма събиране на групи. Семействата могат да бъдат с децата си около 2 часа по дадения маршрут и след това трябва да излязат от изхода”, обясни Димитров.

За реда в столичните паркове ще следят 40 служители от Дирекция „Аварийна помощ и превенция. На тях ще помагат около 50 доброволци. Две охранителни фирми ще се включат с хора, а 19 патрула на общинска полиция ще следят за организацията в парковете. 

Идеята на обособените входове и изходи е да няма струпване на много хора на едно място. От щаба са категорични - разхлабените мерки и липсата на дисциплина могат да ни струват скъпо. „Все пак животът не може да спре, но трябва да се прецени на каква цена и цената на всяко охлабване на мерките ще доведе до увеличаване на заболеваемостта, важното е да успеят да намерят воля правителствата да спрат, да дадат заден на мерките, т.е. да отидат пак на ограничения“, коментира ген. Венцислав Мутафчийски, началник на националния оперативен щаб.

Борисов: Обмисляме по-рано да премахнем извънредното положение (ВИДЕО)

Ако хората съвестно спазват сегашните по-леки мерки, те може да станат и още по-либерални. „Да можем да разширим обхвата, да коментираме Витоша. Всичко това изисква от нас организация и съм благодарна на всички, които помагат”, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Общо 10 са отворените паркове в София. Заради ремонта в Западния парк, първоначалния маршрут беше променен. За сега хората могат да се разхождат сред чакъл и багери, а тичането остава силно ограничено.

Повече права, но при конкретна отговорност. За разходка в парка имаме - два часа. По време на престоя ни нямаме право да сядаме пейките, да употребяваме алкохол или да спортуваме с приятели. За децата са забранени детските площадки. На този фон и надеждата за повече съвест - проверка на 350 декларации на влизащи в София в края на уикенда е засякла 100 с невярна информация. Т.е. всеки трети е излъгал органите на реда, че пътува по работа, без това да е така.

Репортер: Благой Цицелков

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.