Това стана със заповед на здравния министър Кирил Ананиев

Отварят парковете в страната при строги правила. Със своя заповед министърът на здравеопазването разрешава посещенията на градски паркове и градини на следните лица: деца до 12 години, придружавани от родител/и или член/ове на семейството, но не повече от двама възрастни, в часовия диапазон от 9,30 ч. до 18,30 ч. всеки ден; собственици на кучета, но не повече от един, във времето до 9,30 ч. и след 18,30 ч., всеки ден, съобщиха от министерството на здравеопазването.

Посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктното спазване на противоепидемичните мерки. Задължителни са носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция от 2,5 метра, влизането в и излизане от парковете и градските градини през обозначените за целта места, както и придвижването по обозначените маршрути. Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините.

Гражданите трябва да избягват контакт с повърхности, в т.ч. сядане на пейки и тревни площи, както и да съблюдават всички противоепидемични мерки и указания на лицата, изпълняващи служебните си правомощия.

Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

В София отворените големи паркове са 10. Обозначени са маршрути, които са посочени в брошури и на сайта на Столична община.

На база заповедта на министъра на здравеопазването, кметовете на общини следва да създадат необходимата организация за прилагане мерките, съобразно спецификите на съответните градски паркове и градини на територията на общините.

Отварят парковете при строги правила (ВИДЕО)

По-рано днес в Южния парк се проведе брифинг, на който присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, премиерът Бойко Борисов, началникът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски и министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Забранява се докосването на повърхности, както и събирането на групи. Забранява се пиенето на алкохол в парковете. Много хора са ангажирани с тази организация",  заяви Фандъкова.

„Мисля, че няма пречка бременните жени да се разхождат във времето за семействата с деца. Препоръчваме да не се прави масово, за да предпазим хората. Това е мярка, за да позволим на децата да се разхождат и в същото време, да се спазват мнгоо ясно правилата, защото рисковете остават“, каза още тя.

В Южния парк се проведе и тренировка относно организацията за движение в паркове и градинки в София, така че родители на малки деца да могат да излизат на разходка за кратко. На нея присъства и премиерът Бойко Борисов. Идеята на столичния кмет е да има определени маршрути и определен часови диапазон, в който те да се разхождат. Освен това, в парка децата и родителите им няма да могат да сядат на тревните площи и на пейките.

Маските - задължителни до 13 май

"Над 80 човека са служители на общината и доброволците, над 40 човека са предоставени от полицията. Всички тези хора ще бъдат в помощ на хората, ще им обръщат внимание за някои нарушения", обясни Фандъкова.

"Сутринта проведохме съвещание с Щаба. В заповедта на министъра ще бъде променено, за да могат да се използват парковете. Преценихме, че този риск е премерен и няма да натоварим болниците. Ако ограниченията не се спазват, ще ги затворим отново", обясни премиерът Бойко Борисов и призова гражданите да спазват всички ограничителни мерки.

От Столичната общината препоръчват парковете да не се посещават от хора, които имат симптоми като температура, кашлица и задух. Ако при идване на разходка видите, че в парка има много хора, да не влизате, а на територията на парка да не оставате повече от 2 часа. След като се прибрете от разходка да измиете ръцете си и да почистете дрехите, с които сте били.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!