Основното предложение е за увеличаване на минималната присъда при причиняване на смърт на пътя след употреба на алкохол или дрога

22-годишният Кристиан Николов – обвинен за тежката катастрофа , при която загина журналистът Милен Цветков, няма да обжалва постоянния си арест. Това научи NOVA. Разследването на случая продължава, а управляващите вече внесоха в Народното събрание предложение за  по-строги наказания за дрогирани и пияни шофьори.

Основното предложение е за увеличаване на минималната присъда при причиняване на смърт на пътя след употреба на алкохол или наркотици. Сега Наказателният кодекс предвижда от 3 до 15 години затвор. Управляващите искат да я променят на от 5 до 15 години, а за особено тежки случаи – от 6 до 20.

Предвиждат се и двойни глоби за шофиране след употреба на алкохол и наркотици. Остава обаче вратичката в Закона за движение по пътищата, с която с отказ от тест те наказват само с глоба и отнемане на книжката, а съд няма.

Управляващите с предложения за по-сурови наказания за дрогираните шофьори

Преди 5 години Радослава губи сина си Ангел при катастрофа, предизвикана от дрогиран шофьор. При направения кръвен тест е установена употребата на марихуана.

„За мен това си е умишлено убийство. Той употребява някакви вещества и с ясното съзнание сяда зад волана. Е, не си ли убиец?!“, пита Радослава.

До ден днешен окончателна присъда няма. „Пета година ние се въртим в един омагьосан кръг, един път господинът е виновен, втори път е невинен“, разказва тя.

„Излиза, че употребяваш наркотични вещества, било то леки или по-тежки, няма никакво значение, изобщо не попадат под ударите на закона, можеш да си се друсаш колкото си искаш и да убиваш хора безнаказано по улиците и по пътищата на България“, казва майката.

Заради казуси като този със загиналия Ангел, от ГЕРБ настояват за по-строги санкции в Наказателния кодекс.

“В момента наказанието за причиняване на смърт вследствие на употреба е от 3 до 15 години. Предложението е да се завиши минимума, да стане от 5 до 15, а в особено тежки случаи - от 6 до 20 години“, казва Красимир Ципов , зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.

Предвижда се и завишаване на административните санкции. „Например да се прекратява регистрацията на МПС, когато водачът е употребил наркотик и откаже да му бъде направен кръвен тест“, добавя Ципов.

Криминален психолог: По-строгите закони ще имат ефект срещу безразсъдното шофиране

Остава обаче вратичка за закона, с която отказ от тест за употреба на алкохол или наркотици, те отървава от съд и се разминаваш само с глоба и отнемане на книжката. Стига да няма ранен или жертва. Сега наказанието за отказ е 2000 лева и 2 години лишаване от право да шофираш. Предложението на ГЕРБ е да се увеличи на 3000 лева глоба и 3 години без книжка.

„Отказът от тестване на лицето с техническо средство е много сериозен проблем, защото по този начин не може да се установи дали управлява под въздействието на някакви стимуланти или алкохол“, коментира Росен Рапчев, Държавна агенция за безопасност на движението по пътищата.

А пътните експерти настояват за по-строги мерки от предвидените. „Всеки един човек, който е заловен с наркотични вещества или с алкохол трябва поне 24 часа да лежи в районното, защото едно е вече психологическото въздействие, т.е. той знае, че вече няма да му се размине, хванат ли го, ще лежи 24 часа. При повторно нарушение това трябва да бъде далеч по-строго като мярка и далеч по-сериозно“, на мнение е автомобилният състезател Димитър Илиев.

Заради извънредното положение не е ясно кога предложенията за промени ще се обсъждат и гласуват от комисии в Народното събрание.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.