ГЕРБ предлага промени в НК с по-тежки наказания за водачите, сядащи зад волана след употреба на алкохол и наркотици

По-строги наказания за дрогирани шофьори и увеличаване на минималната граница на наказанията за причиняване на смърт след употреба на наркотични вещества - това са част от предложенията на ГЕРБ за промяна в Наказателния кодекс.

Управляващите с предложения за по-сурови наказания за дрогираните шофьори

Наказанието при причиняване на смърт, вследствие на употреба на наркотично вещество, е от 3 до 15 години. Новото предложение е да се завиши минимумът и той да стане 5 г. В особено тежки случаи шофьорите да бъдат лишавани от свобода от 6 до 20 г. Коментар по темата в студиото на „Плюс-минус. Коментарът след новините” направи криминалният психолог Красимир Занев.

„Трябва да кажем, че случаят с Милен Цветков е само върхът на айсберга. Прави впечатление, че за последните няколко години тежките транспортни произшествия с ранени и убити са все по-чести. Това предизвиква сериозна тревога в обществото и правителството“, каза той.

Занев обясни, че само за 2017 г. установените водачи на автомобили след употреба на упойващи вещества са 3700, за 2018 г. – 2500, а за 2019-а - около 2000. Произшествията обаче стават повече.

Тийнейджъри посягат към цели коктейли от наркотици

„Последната поправка на Наказателния кодекс е от 2015 г. Ясно личи, че тя не е изиграла голяма роля. Именно заради това се налага да бъдат предприети и по-сериозни мерки. Моето мнение е, че по-строгите закони определено ще имат ефект върху водачите“, казва Занев.

"Годишно между 600 и 650 души намират смъртта си в катастрофи. Бройката беше доста по-голяма, но благодарение на изключително професионалното ръководство на МВР, сега тя е по-малка. Тази война трябва да спре", казва още психологът.

Той допълва, че при младите шофьори голяма роля играят и техните родители. „У младежите е формирано чувство за безнаказаност. Тук разговорът трябва да е как да възпитаваме децата си. Наблюдават се много шофьори, които демонстративно показват своята наглост и агресия по пътищата“, допълва Занев

Експертът изрази убеждението си, че за поправките в закона ще бъде постигнат консенсус между всички парламентарни групи.

Целия разговор гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.