Днес на работниците от дома в Гара Орещец им бяха раздадени специални защитни костюми

Една медицинска сестра и 6 души персонал се грижат както за заразените с COVID-19, така и за здравите хора в Дома за стари хора в Гара Орешец, твърдят от социалното заведение. Днес бяха раздадени защитни костюми на над 35 години, с които да влизат при болните. От общо 41 души, настанени и работещи в инситуцията, 15 са с положителни проби.

„Едни и същи хора се грижат и за болните, и за здравите. Първо се обслужват отрицателните хора и след дезинфекция и положителните“, обясни управителят на дома Таня Йорданова.

4 положителни проби за COVID-19 в старчески дом във Видинско

От националния щаб твърдят друго. „Не, определено, не е един и същи персонал. В дома болни няма, има заразоносители. Те са чисто пространствено отделени и чисто технологично като обслужване с тях работят хора, които не работят с останалите. И не се смесва начинът на работа на двата етажа, както е в случая“, каза доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Местната власт настоява заразените да бъдат изведени от дома. Тази нощ мъж с положителна проба се е влошил и е извикана линейка. Часове по-късно той е върнат пред вратите на дома.

„Пише, че трябва да е под домашна карантина. Това не е частен дом, това е дом за стари хора. По всички изисквания трябва да има спешни мерки и извеждане на болните от дома“, каза Светослав Славчев, кмет на град Димово.

Днес излизат още проби за COVID-19 в старческия дом във Видинско

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!