Предполага се, че заразата е тръгнала от мъж, който за известно време бил настанен във видинската болница

За първи път у нас положителни проби на COVID -19 и в дом за стари хора. Социалното заведение се намира във видинското село Гара Орешец. В дома за стари хора във видинското село Гара Орешец има настанени 26 мъже и жени, а за тях се грижат 14 души персонал.

Според персонала на Дома заразата е тръгнала от 73-годишен мъж, който е бил настанен в дома, получил е инсулт и след това е откаран във видинската болница в отделение по неврология. Именно там са установени случаи на COVID-19 на лекари и медицински персонал. След това пациентът е върнат отново в дома, почувствал се е зле, направена му е проба, която се е оказала положителна.

Рекорден брой новозаразени и още един починал с COVID-19 у нас (ВИДЕО)

Заразата с COVID-19 в дома за стари хора започнала още в средата на месец април. Тогава от видинската болница бил изписан 73-годишния мъж. „Докараха го в тежко състояние и В сряда температура“, коментира Надя Иванова,  медицинска сестра

Мъжът е върнат в болницата, в тежко състояние и е в реанимация. Новозаразените в дома са в добро състояние, но имат съпътстващи заболявания, но нямат симптоми за COVID-19.

„Интересно е, че останалите заразени на които сега излязоха пробите, са в различни стаи. Някои от тях са неподвижни хора, което ме навежда на мисълта, че заразата стига и по друг начин”, каза Светослав Славчев,  кмет на община Димово.

Още два смъртни случая с COVID-19 у нас, заразените са общо 1097

 

 

Работещите в Дома за възрастни хора имат осигурени маски, ръкавици и по един предпазен костюм. А секретарят на общината Любослава Иванова обеща да се направи всичко възможно да се достави още един предпазен костюм за екипа на социалното заведение.

„Чакаме резултатите с тревога. Не знаем докъде се е разпростряла заразата. Предупредили сме населението да сгазват санитарните и предпазните мерки“, каза Юлиян Симеонов, кмет на село Гара Орешец

Новозаразените възрастни хора ще бъдат откарани за наблюдение във видинската болница. Не е изключено местните власти да поискат затваряне на цялото село.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!