Това съобщиха от Националния оперативен щаб

66 са новите случаи на COVID-19 в България, като 29 от заболелите тях са в болница. Така общият брой на заразени с коронавирус у нас става 1081. Активните области в страната са 13. Увеличението спрямо вчерашния ден е с 6,5%.

Доц. Георги Попов: Възможно е да има втора вълна на COVID-19 при застудяване на времето

Починалите с COVID-19 инфекция са общо 50, като последната жертва е на 71 години.

За денонощието в София има 22 случая, от които 16 са амбулаторни. В Плевен положителните проби за последното денонощие са 13, девет от които са на хора, контактни на работещите в завод „Мизия“. В Сливен и Велико Търново има по 5 нови случая, в Пловдив, Пазарджик и Кюстендил - по 4, в Ловеч - 3.

В Дома за възрастни хора във видинското село Гара Орешец са потвърдени 4 случая на COVID-19, съобщават от здравното министерство.

Един от настанените в дома е бил пациент в неврологичното отделение на видинската болница. След като е изписано от болницата лицето се е завърнало в дома, а впоследствие отново е прието в лечебното заведение. При второто настаняване е направен PCR тест за COVID-19 и при пациента е доказана коронавирусна инфекция. Той е оставен за лечение в областната болница.

В дома настанените са общо 26, а 16 души е персоналът, който ги обслужва. До момента са установени още три случая на възрастни хора, с което броят на лицата от дома, при които е установен COVID-19, става общо 4.

В рамките на утрешния ден се очаква да излязат резултатите от тестовете на контактните лица, служители и на обитателите му. Домът е поставен под карантина.

Затварят джамиите у нас за Рамазан

Заболелите деца под 10-годишна възраст са общо 22 в цялата страна. През последните 24 часа диагностицирани с коронавирус са пет деца - две от Плевен (на 2 и 9 години), две от Кюстендил (на 3 и 8 години) и 2-годишно момченце от Пазарджик, което е настанено в местната болница.

През последното денонощие са установетени още 12 положителни проби при медицински персонал.

Общо излекуваните в България са 190, от които 16 нови - във ВМА - 5, в  "Пирогов" - 4, в "Света Анна" - 1, в Кюстендил - 4, в Сливен - 2.

Междувременно Регионалната здравна инспекция е в болница Св "Иван Рилски" - целта е правене на тестове, установяване на нови случаи и препортъки за дезинфекция. Там под карантина са 2 отделения -  по гастроентерология и хематология. От понеделник те ще отворят, за успокоение на пациентите.

Новото медицински лице, което е дало положителна проба за COVID-19 е операционна медицинска сестра. Във вторник тя се е върнала от 10-дневен отпуск и не е имала контакт с пациенти и колеги в лечебното заведение.

"Не винаги първият доказан пациент е пациент нула, това е едно да се говори, друго е да се докаже, там бяха диагностицирани 11 души персонал, които също са били в контакт с пациента. Грешна теза е да се каже, че клиниката по хематология е затворена към момента, там се лекуват пациенти, които преминават през строг алгоритъм за лечение, тяхното лечение не може да бъде спряно, задължително ще има прием на нови пациенти, които ще минават строг филтър и триаж, преди да започне тяхното лечение", каза д-р Пенчев.

 

 

"Има една неуспорима истина със тестове без тестове, с бързи без бързи трябва да се спазват правилата за работа. Прави ли ви впечатление, че заболелите медици не са от отделения, където се лекува COVID-19, където е пълно с пациенти с вируса, а се случва в други отделения, защото колегите подценяват заплахата", каза доц. Ангел Кунчев.

"Във връзка с мюсюлманските празници в България, Главното мюфтийство издаде заповед за затваряне на храмовете, а молитвите ще се предават по интернет", обяви проф. Мутафчийски.

"Събирането на фамилии за вечеря се препоръчва да бъде в тесен кръг. При ифтар да се раздават пакетирани храни само на крайно нуждаещите се, и то с възможност за дезинфекция на пакетите. Има нота от МВнР, че се готвят големи пътувания от Турция с редовни линии. Ще призовем МЗ и МВнР да вземат отношение, за да бъдат те преустановени", каза още началникът на Оперативния щаб.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!