Мястото се смята за ново огнище на коронавирус у нас

Извънредна ситуация в пловдивското село Брестовица. Ромската махала в селото се оказа огнище на коронавирус. В селото са потвърдени 13 случая на COVID-19. Заболелите са от две близки семейства. Здравните власти изследват още 30 души. В махалата има засилено полицейско присъствие. Изградени са няколко контролно-пропускателни пунктове. 

Жандармерия и полиция блокираха част от махалата. Става дума за улиците, където живеят болните. Едно от заразените семейства са жена на 68 и мъж на 70-години. Преди три дни са приети в пловдивска болница в тежко състояние. Тази сутрин мъжът е починал.

Заразата в махалата, в която живеят около 500 души е пламнала от голяма група гастарбайтери, върнала се миналата седмица от чужбина.

 

 

„Като там има установен клъстър от две фамилии в село Брестовица. Заразяването им се сврзва с пристигане на хора от Германия и от двете фамилии”, обясни проф. Муатфчийски.

Здравните власти са тествали хора, които са били контактни с инфектираните. Така се открити още 9 заразени, сред които и дете на 9- години, без симптоми. Всички те са карантинирани и се лекуват в домашни условия.

Вдигнаха карантината в Паничерево

„РЗИ са направили 30 нови теста през изминалия ден. Всички те са на контактни лица на болните. Селото няма да бъде затваряно на този етап. Това решение е на РЗИ. По моя информация заразените не са се върнали от чужбина. Мерките, които ще бъдат предприети са затваряне на двете улици на двете заболели семейства. Влизането и излазането в тези улици ще бъде ограничено, за да нямат контакти с останалата част от населението“, коментира кметът на Община Родопи Павел Михайлов.

Той допълва, че още вчера е направена дезинфекция на квартала. Осигурени са и 500 маски и ръкавици, които ще бъдат раздавани на хората.

„Заразените са в болница. Лекарски екип, придружен от жандармерия, извърши тестването. Един от приетите в болнично заведение е починал, по моя информация“, казва един от медиаторите в квартала Живко Давидов.

А хората от селото пазаруват в два магазина. Една от продавачките тях обясни, че в търговския си обект пуска само хора с маски и  следи за стриктно спазване на изискването за разстояние между клиентите. 

 

„Не мога да потвърдя информацията за починал човек. Има притеснение сред хората от квартала. Поминикът на селото е свързан със земеделието и евентуални по-строги мерки може да са проблем. Мога да заявя, че ние ще настояваме да се вземат мерки спрямо махалата и квартала, а не за цялото село. Това ще стане  само, ако огнището се разрасне“, коментира кметът на Брестовица Любен Радев.

В центъра на махалата е доставена и водоноска за нуждите на живеещите, тъй като в питейната вода на Брестовица има завишено съдържание на манган. В махалата се оплакаха, че част от работещите във фирми в Пловдив и Перущица тази сутрин са били върнати от работодателите им от страх да не заразят останалите им служители.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!