Заповедта ще бъде изпратена и на трите електроразпределителни предприятия в страната

Допълнителна отсрочка за сметките за ток. Това са се договорили енергийното министерство и електроразпределителните дружества заради тежкото финансово положение, в което са изпаднали много семейства.

Васил Велев: Вече сме близо до средноевропейските цени на газа, но токът остава най-скъп

След като в началото на извънредното положение се даде възможност да платим сметките си за ток отсрочено в рамките на 20 дни, сега срокът става 30 дни. Възможност за това дава фактът, че енергийната система била в отлично състояние, по думите на министър Теменужка Петкова.

 

 

От началото на извънредното положение до момента малко над 10 хил. души са се възползвали от възможността да забяват плащането на  тока. Сега държавата удължава гратисния период от 20 на 30 дни.  Опцията за отсрочено плащане ще може да се използва до края на извънредното положение. След това всеки клиент ще трябва да се договаря индивидуално с енергодружествата.

„Призовавам битовите потребители, които имат затруднения с плащанията след това, да се обърнат към електроразпределителните дружества. Те имат опции да сключат индивидуални споразумения за разсрочено плащане“, допълни Петкова.

Начините за подписване на такъв тип споразумения е да се обърнат към своите доставчици. Могат да отправят подобно искане и на имейл или да се свържат по телефона с електроразпределителното си предприятие.

Промените в сроковете за плащане са обосновани от подробен анализ на финансовите параметри, за да е сигурно, че системата няма да има ликвиден проблем при разсрочване на плащанията от страна на битовите потребители.

"Приблизително 70% от сметките на битови потребители са платени в срок, без да е налице забавяне. От тези 70% редовни плащания – 26 на сто са в рамките на удължения срок (от 10 на 20 дни след въвеждане на извънредното положение) и това дава много добри възможности и показва, че тази мярка наистина работи", каза още Петкова.

КЕВР предлага цената на парното да падне средно с 2,34% от 1 май

По думите й в страната няма потребители, на които да е спряна електроенергията поради неплащане на услугата. Сключени са били над 10 700 индивидуални споразумения с битови потребители, подписани от трите електроразпределителни предприятия.

 

 

"Що се отнася до топлофикационните дружества, КЕВР в момента прави преизчисление на своите ценови решения за цената на природния газ. Те са свързани с предоговаряне на цената с "Газпром". По закон срокът, в който КЕВР трябва да излезе с тези решения, е 30-дневен", коментира министърът на енергетиката.

Тя увери, че финансовата система на енергетиката в частта "електроенергия" е стабилна. Надвзетите пари на топлофикационните дружества и бизнеса за газ ще бъдат върнати предсрочно, обеща още тя.



"Възможно е КЕВР да излезе по-рано със своите изчисления, за да може максимално бързо да се преведат парите на всички клиенти на "Булгаргаз". Няма да се бавим нито ден. Нашият стремеж е дружествата и бизнесът да получат тази сума", обеща Теменужка Петкова.

Бизнесът иска незабавни оставки заради скъпия ток

За първото тримесечие на годината НЕК е с положителен финансов резултат от 13 милиона лева, а 2019 г. ще приключи с 1.260 млн. лева загуба. През 2014 г. НЕК имаше загуба от над 40 милиона лева, припомни Петкова. "До либерализацията на пазара на електроенергия, НЕК ще продължи да изпълнява функциите си, увери министърът.

А държавата обеща - нито един битов потребител няма да остане на тъмно, ако не е имал възможност да си плати сметката.

Отсрочките обаче не важат за фирмите. Кафенето на Росица Чаушева е спряло работа заради извънредното положение. Тя е платила задълженията си със забавяне от няколко дни. Сега е без ток, защото дължи и такса за обратно включване.

"За да ни включат отново тока, трябва да заплатим таксата от 64 лева. Ако може да отпадне тази сума и да не ни се начисляват допълнителни лихви. Нашата фирма съществува повече от 20 г. и винаги сме били изрядни, но заради извъредното положение срещнахме трудност в плащането на ел. енергията", споделя Чаушева.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.