Причината - заснетият музикален клип там, в който има разголени момичета и дете с оръжие

Висшият съдебен съвет отстрани председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов като стопанин на Съдебната палата в София. Причината е скандален музикален клип, заснет в коридорите на Темида. Решението на съдебните кадровици беше взето след бурни дебати. 

С 19 гласа „за” и 5 „против” в едно заседание, продължило около 5 часа, ВСС смени стопанина на Съдебната палата. Това вече е председателката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева. Тя ще поеме новата си роля от 15 юли.

По време на заседанието днес се чуха взаимни нападки, обиди и дори намеци за оставка на Лозан Панов.

ВСС решава дали да отстрани Лозан Панов като стопанин на Съдебната палата

„Това е приканване към приемане и разпространение на дрогата. Нито от морална, нито от правна гледна точка е допустимо да се снима”, заяви Боян Магдалинчев, представляващ ВСС.

Преди кадровиците да решат съдбата на Съдебната палата, Лозан Панов посочи писмено, че не е разпореждал достъпа на лица под влиянието на упойващи вещества. А за повечето прегрешения в клипа – как са били облечени участниците и какво е било състоянието им, са отговорни съдебните охранители и министъра на правосъдието. По време на заседанието днес Панов каза, че всички документи по проверката са достъпни.

Обобщението на Панов за клипа се прие на нож от мнозинството във ВСС.

„Занимаваме се вече втора седмица с един елементарен казус в ситуацията, в която умират хора, което уронва допълнително престижа на съдебната власт”, заяви главният прокурор Иван Гешев.

МУЗИКАЛЕН КЛИП В СЪДЕБНАТА ПАЛАТА: ВСС започна проверка на договорите

В подкрепа на Панов се изказаха двама членове на ВСС, които съзряха активно мероприятие срещу председателя на ВКС.

„Щетите за съдебната система са нанесени и за съжаление, днешният дебат не поправи тези щети”, коментира правосъдният министър Данаил Кирилов.

Междувременно от ВКС обявиха, че ще поискат от продуцентите на клипа допълнително 2 527 лева, тъй като са ползвали повече пространство, отколкото са заявили.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.