И Агенцията за закрила на детето проверява скандалното видео

Новият неочакван скандал в съдебната система - провокативният музикален клип, заснет в  в столичната съдебна палата. Казусът стигна до Висшия съдебен съвет, както и Агенцията за закрила на детето.

Заснеха скандален клип с разголени момичета в Съдебната палата (ВИДЕО)

Клипът разпали страстите във Висшия съдебен съвет. С 20 гласа "за" съдебните кадровици решиха, че трябва да обсъдят темата днес. Предложението дойде от представляващия съвета Боян Магдалинчев. А председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който е стопанин на съдебната палата, беше против разглеждането на тази точка, тъй като в съда в момента тече проверка.

Реакциите след скандалния клип в Съдебната палата

Съдебните кадровици обаче настояха да се изясни при какви условия е бил сключен договора между фирмата и Върховния касационен съд. Както и дали някои от ВКС е гледал клипа, преди излъчването му. По време на дебатите се чуха и мнения за отнемане на стопанството на Съдебната палата от ръцете на Лозан Панов. Темата коментира и правосъдният министър Данаил Кирилов.

"Би следвало Съдебната палата, като храм на българското правосъдие, да не бъде място за такива художествено-артистични прояви, които според мен директно засягат престижа на Съдебната власт. Не е коректно друг, освен председателят на Върховния съд, да сключва такъв договор. Тези правомощия той има по възлагане от ВСС. Следователно още с преупълномощяването според мен има нарушение", заяви той.

МУЗИКАЛЕН КЛИП В СЪДЕБНАТА ПАЛАТА: Правосъдният министър нареди проверка

Междувременно от Съдебния инспекторат обявиха, че започват проверка за уронване на престижа на Съдебната власт.

 И Агенцията за закрила на детето проверява скандалния клип. Две деца на около 10 години са участвали в него. Продуцентите обясниха, че са подписали договор с родителите на децата.

 „Като родител и държавен служител смятам, че има нарушаване на правата на децата независимо, че има подадена такава декларация. Въпросът който стои пред нас е дали тази декларация не е в разрез с родителската отговорност. Ако бъдат установени нередности ще има и санкции за двете страни“, обясни гл. секретар на ДАЗД Теодора Иванова.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.