Така пациентите получават помощ, без да им се налага да ходят на лекар

Френски специалисти измислиха как пациенти да получават консултации и медицинска помощ, без да се налага да ходят на лекар. Изобретението изглежда почти като от фантастичен филм за бъдещето.

За 47-годишната Дора е притеснително точно в този момент да отиде на лекар. Заради пандемията от коронавирус тя се страхува да отиде в болница, където да чака в коридора, заедно с потенциални носители на заразата. За пациенти като нея френски експерти изобретиха лекарски кабинет на самообслужване. С размерите на голям гардероб, кабината е оборудвана с най-необходимите уреди и инструменти за преглед.

„Когато за първи път използвах кабинката, не знаех как работи всичко, как да използвам оборудването. Но докторът ни насочва от разстояние много добре и ни помага. Всеки уред има номер и е много лесно да се използва”, разказа тя.

Инженер изобрети респиратор в домашни условия (ВИДЕО)

Оборудването включва високочувствителна камера, термометър, стетоскоп, уред за измерване на кислорода в кръвта и кръвното налягане и екран за видеовръзка с лекар. Оборудването позволява на специалистите да определят до голяма степен състоянието на пациент, който е потърсил помощ в кабината. Според лекарите подобна технология ще бъде изключително полезна, но не може да замени истинския преглед.

„Личните лекари имат важна роля за следенето на физическото състояние на пациента. Ръцете ни са изключително важни при клиничния преглед - нещо, което не можеш да направиш през технологичната кабина. Възможностите й са невероятни, тя е нещо като трета ръка за лекарите и може да попълни някои празнини в здравната ни система“, коментира д-р Селестин Жулиет.

Отпада ограничението за правене на детски ваксини само в два дни от седмицата

След края на всеки преглед кабината разпечатва данните за състоянието на пациента и ги изпраща и на лекаря. Остава единствено помещението да бъде дезинфекцирано за следващия нуждаещ се от медицински съвет.

Създателите на лекарския кабинет на самообслужване вече са получили много поръчки от Испания и Великобритания.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.