Изобретението привлече специалисти от Индия

Инженер от Бургас изобрети в домашни условия апарат за обдишване. Според 63-годишния Константин Чапъков респираторът може да спаси нуждаещ се до идване на спешен екип, ако се налага изчакване.

Изобретението вече е привлякло специалисти от Индия, които са видели проекта на българския инженер в интернет.

„В Италия има липса на апарати за обдишване и се налага да се прави избор на кого да се сложи такъв. Това не ми направи добро впечетление и съответно ме накара да се замисля как може да стане“, разказа Константин.

ДАРЕНИЯТА НЕ СПИРАТ: Още хора и компании отделят средства за медиците и болниците

Инженер Чапъков се снабдява с обикновен медицински ръчен апарт АМБУ, който подава въздух ръчно, чрез отпускане и стискане с ръка. Няколко дървени плоскости, болтове и обикновен винтоверт, който може да се закупи от всеки магазин за инструменти.

„Може би няколко дни ми отне от конструирането до изпълнението. Идеята беше да се вложат максимално достъпни материали, не да правим компютърни модели с компютърно управление“, сподели мъжът.

Изобретателят е взел под внимание това че на възрастен човек са необходими между 12 и 20 обдишвания на минута, което на ръка може да бъде уморително, дори невъзможно при кризисна ситуация и изнемощялост.

„Ако се наложи да чакаме дълго време екип, най-вероятно ще се уморим и тогава се пита в задачата какво правим?“, каза Чапъков.

В АГ болницата във Варна имат спешна нужда респиратори за новородените

Тази дейност всъщност извърша винтовертът, прикрепен към механизъм който с въртеливи движения изтласква въздуха. Апаратът може да издържи около 3 часа с една батерия. А начинът на сглобяване може да бъде открит в интернет и монтиран от всеки. За инженер Чапъков ефикасният уред е първо изобретение в областта на здравето. За своята близо 30-годишна инженерна дейност обаче Константин Чапъков вече притежава патент за изобретение в областта на промишлеността.

Репортер: Елена Танева

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.