Лекарите там алармират, че нямат почти никаква обдишваща техника

От АГ болницата във Варна алармират за спешна нужда от обдишваща техника за бебета и родилки. От лечебното заведение признават, че ако се наложи интубиране на две родилки едновременно, ще трябва да избират коя да бъде спасена.

Как лекарите от Пловдив спасиха интубирания с COVID-19 мъж?

„Първите минути от живота на бебето са много ценни. Трябва да им бъдат спестени дихателни усилия. Те са определящи за нормалното развитие. При бременните рискът от коронавирусна инфекция е по-висок. Това може да доведе до преждевременно раждане и раждане на недоносено бебе, нуждаещо се от дихателна реанимация“, заяви в ефира на „Здравей, България" началникът на отделението д-р Снежинка Цветкова. Тя допълни, че най-малкото бебе в отделението тежи едва 840 грама. 

Как водолазни маски влязоха в битката с коронавируса?

„Един апарат, който е необходим за първична реанимация на новородени, струва между 25 000 и 30000 лв., а апаратът за обдишване е около 30 000 лв. Досега имаме събрани 9000 лв., което е крайно недостатъчно", каза главната акушерка в отделението Светлана Радева. 

Повече гледайте във видеото 

Репортер: Искра Урумова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот