12 са инфектираните с коронавирус там

Ново огнище на заразата с коронавирус във Видин - този път в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с умствени увреждания. 12 са заразените там от общо 26 изследвани. 13-годишен е най-младият заразен. Положителните проби на деца са 8, а тези на служители - 4.

НОВО ОГНИЩЕ: 12 с COVID-19 в дом за деца във Видин

„Засега се чувстваме добре, всичко е наред и с децата, и с нас. Нямаме температура“, коментира детегледачката Емилия Найденова.

„Състоянието на децата е сравнително добро. Към този момент те нямат симптоми на заболяването. Симптоматика не проявяват и служителите на центъра. Веднага, след като получихме пробите, децата с положителни такива бяха отделени в различни стаи. Най-вероятно заразата е дошла от персонала на дома, но това е само предположение. При всички 8 деца е започнато антибиотично лечение още вчера“, каза директорът на РЗИ-Видин д-р Венцислав Владински.

По думите му настанените в центъра са на възраст от 10 до 36 години. Четирима от тях са на легло и не могат да стават.

 

 

Мъж с COVID-19 от дома в Гара Орешец избяга от болницата във Враца

Темата коментира и областният управител на Видин Момчил Станков. „Персонал за дома е осигурен и има хора, които да се грижат за настанените там. Те имат налични работни облекла и защитни средства, които са нужни за нормално протичане на работата им. Всички с положителни проби ще останат под карантина за 28 дни, като ще им бъдат направени и контролни тестове", обясни той.

Д-р Владински посочи, че епидемиологичното проучване ще започне още днес, като изрази предположение, че случаят може да е свързан с областната болница в града.

Целия разговор гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!