Общо смъртните случаи за последните 24 часа са 4

Първи смъртен случай на заразен лекар от първата линия на борбата с COVID-19. 43-годишната жена е работила в Инфекциозното отделение на болницата в Сливен, а състоянието й се е влошило за броени часове. Общо смъртните случаи за последните 24 часа са 4. Жертви с COVID-19 има в Благоевград, Видин и Плевен. Положителните проби в страната вече са 1594

Националният оперативен щаб спира да дава ежедневни брифинги (ВИДЕО)

54 дни след регистрирането на първия заболял от коронавирус у нас,  лекарското съсловие даде първа жертва.

„За съжаление, първи случай на починал колега – лекар. На 43 години в МБАЛ – Сливен. Работещ в Инфекциозното отделение. Много бързо развитие на клиничната картина. Интубирана в интензивното отделение, но завърши с неприятен изход“, обяви доц. Димо Димов – Национален оперативен щаб.

С коронавирус е и съпругът на починалата лекарка, който също е медик в инфекциозно отделение. Той е под карантина в добро състояние. Сливенските лекари днес запазиха мълчание. Пред карантинираното COVID-19- отделение в града, където е работила д-р Илияна Иванова, бяха поставени цветя в нейна памет. Колегите й, работили с нея в Спешното отделение я помнят, като добър професионалист.

Проф. Мутафчийски: Отиде си един достоен български лекар

„Виждам, че хората тъжат за нея. Чувал съм само хубави работи. Работеше добре и беше добра колежка. Всички се притесняваме, защото не сме безсмъртни. Всеки лекар го знае. Със смъртта се срещаме често. Особено в Спешното“, казва д-р Диян Колев – лекар в Спешна помощ – Сливен.

Трагичният случай притесни колегите на починалата лекарка от цялата страна. Д-р Гергана Иванова работи на първа линия в интензивното отделени на Александровска болница.

„Има известна доза притеснение, че колега е починал, но с предпазните мерки, които взимаме и с хигиената, която спазваме – всичко ще е наред. Най-опасното, според мен, в лечението на тези болни, а и за нас в лечението им е манипулирането върху дихателните пътища, защото тогава се изхвърлят най-много аерозоли, които са носители на корона вирус и това е най-опасно за нас, но тъй като сме доста добре екипирани и оборудвани – всичко е спокойно“, обяснява тя.

 

 

Що се отнася до риска от заразяване, то според лекарите е най-голям при най-тежките случаи – в реанимация.

Очаква се от сливенската болница и местната здравна инспекция да са издирили всички контактни с починалата лекарка, назад във времето, въпреки че тя и съпругът й са били карантинирани в инфекциозното отделение дълго време.

Отпада забраната за посещения на природни паркове и планини

Отменят задължителното носене на маски на открити обществени места (ЗАПОВЕД)

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!