Актуалната информация за страната и света ще бъде представяна пред медиите под формата на съобщения от доц. Димо Димов

Край на брифингите на Оперативния щаб за борба с коронавируса. На 51-вия ден в отсъствието на генерал Мутафчийски от пресслужата на кабинета обявиха, че спират ежедневните пресконференции. Мотивът – изявленията вече създавали напрежение в обществото.

Месец и половина ежедневно  информацията за развитието на воронавируса идваше от  ген. Мутафчийски, изненадващо на 51- ден от извънредното положение - днес в гранитната зала на Министерския съвет слезе ръководителят на правителствената пресслужба. А резултатът- край на брифингите.

Първи починал лекар с COVID-19 у нас, има нова област на заразата

„Мотивът за това е убеждението ни, че българското общество е достатъчно добре информирано за всички особености около коронавируса. Все по-често започват да се чуват и гласове на критика, според които брифингите нанасят повече вреда, отколкото полза“, обясни Севделина Арнаудова - ръководител на правителствената пресслужба.

Решението идвало след внимателен анализ на ситуацията и разговор с премиера.

„Председателят на Националния оперативен щаб и премиерът обсъждат горе в кабинета актуална обстановка и отхлабване все още на мерките“, добави Арнаудова.

Отговор защо генерал Мутафчийски липсва, обаче, не беше даден. От днес, информацията ще се получава само със съобщения.

Отменят задължителното носене на маски на открити обществени места (ЗАПОВЕД)

Актуалната информация за страната и света ще бъде представяна от медиите и обществеността под формата на съобщения от доцент Димо Димов, който е и секретар на Щаба. Променя се и възможността за задаване на въпроси. Те също ще бъдат директно към прес отделите на министерствата.

„Въпросите, които имате към членовете на Щаба ще можете да отправяте както и досега чрез ресорните пресцентрове и разбира се, чрез пресслужбата на Министерския съвет“, каза още директорът на правителствената прессужба.

Официален коментар на генерал Мутафчийски - към момента няма.

 

 

Щабът започна да дава ежедневни брифинги в края на февруари. Първоначално те бяха по 2 на ден във ВМА - в 8 и 17 часа. В края на март информацията започна да се дава само на брифинг в Министерския съвет. А от този понеделник беше въведено и ограничение - до 30 минути за въпроси на медиите.

 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК