Контактите са важни за психичното и за физическото здраве, твърдят учени

Социалната изолация заради пандемията от новия коронавирус е вредна за здравето и е сравнима с изпушването на 15 цигари дневно. До това заключение е стигнал британски учен, цитирани от „Дейли стар" и БТА.

Проучвания са установили, че социалната изолация повишава риска от смърт с 30%, подобно на затлъстяването, тютюнопушенето и алкохолизма.

Рекорден брой британци пред раздяла заради самоизолацията

Поведенческият учен и професор по социална психология Стивън Райшър съветва британското правителство по премахването на ограничителните мерки.

„Проблемът със социалната изолация е самата изолация. За хората е вредно да бъдат изолирани от останалите. Това може да се сравни с изпушването на 15 цигари на ден”, предупреждава експертът. „Човешките същества са социални животни. За хората да бъдат свързани помежду си е изключително важно не само за психичното здраве, но и за физическото", допълва Райшър.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Предишно изследване на специалисти от университета „Бригам Йънг” в САЩ установи, че самотата може да е пагубна. Проучването показа, че хора, страдащи от липса на социални връзки (обективна и субективна социална изолация), са изложени на риск от преждевременна смърт.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си