Те ще бъдат закарани в инфекциозни отделения в болниците в Лом, Монтана и София

Започна извеждането на заразените с коронавирус от Дома за възрастни в град Кула. Болните са общо 17. Те ще бъдат закарани в инфекциозни отделения в болниците в Лом, Монтана и София. Два нови случая на заразени има и в дом за стари хора в ломското село Добри Дол. Там с положителни проби са хигиенистки. Предстои тестване на целия дом.

Тази сутрин с линейки от старческия дом в Кула са изведени част от болните. От общо 43 домуващи 17 са с положителни проби. Има и две на санитарки.

„Това е дома на тези 43 души и практически е много трудно и да не кажа невъзмождо да бъдат разделени стриктно положителните от отрицателните. Така че това е най-добрата мярка. Тези, които са положителни, да бъдат изведни“, каза кметът на града Владимир Владимиров.

Какво е състоянието на заразените с COVID-19 в дома в Гара Орешец?

В другия дом със заразени във видинското село Гара Орешец са останали само трима заразени от 21. Всички останали са настанени в различни болници.

„Тримата болни са добре, с нормална температура. Другите са отделени“, обясни медицинската сестра Виолетка Йосифова.

Четирима души са починали само за седмица. Последните два случая са от вчера.

Още четирима починали с COVID-19, 1652 са потвърдените случаи у нас

„Няма как да чакаме последния момент да ги извозим до лечебни заведения. За това се стига до смъртни случаи“, каза кметът на Димово - Светослав Славчев.

Местните в Гара Орешец настояват да се направят повторни проби на персонала на дома.

„Тези хора живеят тук, пазаруваме в един магазин и и се притесняваме, тъй като болестта се развива много бързо. А ние сме с много заболявания и това може да доведе до лош край“, сподели жител на селото.

Във Видин се очакват и резултатите от два центъра за настаняване на деца и младежи в умствени увреждания.

Върховната административна прокуратура изисва информация за мерките срещу разпространението на COVID-19 и спазването им в домовете за социални услуги. Вече са сезирани контролните органи за  разпространението на  коронавируса в домовете за стари хора в Гара Орешец, град Кула и центъра за настаняване от семеен тип за деца в град Видин.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.