177 са медицинските служители, при които е потвърдена инфекцията

Още 4-ма починали с коронавирус у нас. От тях 2-ма са от домовете за възрастни хора в с. Гара Орешец и Кула. Така общия им брой стигна 78 души.По данни на Националния щаб за последните 24 часа доказаните нови случаи на заразени са 34, a общият им брой вече е 1652-ма. В болници са настанени 316, а от тях 37 са в интензивни отделения и клиники. 177 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция. от спешна помощ в София обявиха, че има пациенти, които заблуждават за симптомите си и ги поставят в опасност.

На фона на скръбта за починалата доктор Нели Пандова,к в Спешна помощ в София обявиха, че все повече хора скриват част от симптомите си, когато се обаждат за линейка. В тези случаи се стига до ситуация, в която екипа отива на адрес, без да е облякъл задължителното защитно облекло. А така риска за медиците става двоен.

Въпреки всичко това, към този момент няма лекар, напуснал Спешна помощ  заради страх от Коронавируса. Но медиците призовават пациентите да мислят и за тях. Самата д-р Нели Пандова, която почина през уикенда, е била до последно рамо до рамо с колегите си от Спешна помощ. А след новината, че е изписана от болницата, са я чакали и да се върне на работа.  „Написала е, че се чувства по-добре, малко по-леко диша и ние решихме, че всичко е преминало и от тук насетне следва възстановяване. За съжаление това не се случи”, каза Катя Сунгарска, говорител на Спешна помощ в София.

Този уикенд състоянието на д-р Пандова се влошава. Налага се интубация, но дори тя се е оказва недостатъчна.  Въпреки, че е изписана от болница след два отрицателни PCR теста, съществува хипотетична възможност все още да е имала вируса в тялото си, заяви пред  NOVA главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

В УМБАЛ „Александровска” е починал 82-годишен мъж. Пациентът е страдал от хронична бъбречна недостатъчност и пиелонефрит. В МБАЛ-Враца е починал мъж на 69 г. от дома за стари хора в с. Гара Орешец. Той е бил с цироза и мозъчно-съдова болест. В областната болница във Видин е починал 78-годишен мъж от дома за стари хора в Кула. Той е страдал от диабет. В областната болница в Ямбол е починала жена на 55 г. Пациентката е била с диабет и хипертония.

 

Към 17.00 часа, регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 52; Бургас – 47; Варна – 26; Велико Търново – 24; Видин – 150; Враца – 10; Габрово – 6; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 69; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 33; Перник – 19; Плевен – 163; Пловдив –79; Разград – 1, Русе – 15; Силистра – 5; Сливен – 52; Смолян – 37; София – 743; Стара Загора – 38; Хасково – 17; Шумен – 4, Ямбол – 16.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.