Кметът на града призова жителите на блокирания квартал „Райна Княгиня“ да спазват разпоредбите

Ямболският квартал „Райна Княгиня“, където беше установено огнище на коронавируса, е изцяло затворен. Броят на заразените в областта достигна 56. Въпреки взетите мерки, ситуацията притеснява както кметството, така и лекарите в болницата, които излязоха с призив към Здравния щаб за помощ.

Разширяват блокадата в Ямбол заради неспазване на мерките

До цялостната блокада на ямболския квартал „Райна Княгиня” се стигна след като въведеното частично затваряне не даде резултат. От кметството и от болницата в града призовават за съдействие, тъй като лекарите в Ямбол не достигат.

Огромните притеснения са, че при рязко покачване на броя на заболелите и нужда от хоспитализация, медицинският персонал, който е на ръба, няма да може да се справи. В болницата откриват нови отделения за лечение на COVID-19. Добрата новина там, е че няма лекар или персонал, който да е заразен.

Пробите за коранавирус на персонала от Дома за стари хора в Ямбол са отрицателни

В ромския квартал на града е наложен още по-строг контрол. „Лица могат да напускат района само със служебна бележка от работодател или попълнена декларация, с която могат да отидат само до аптека и за медицинска помощ“, каза кметът на Ямбол Валентин Ревански.

„Една голяма част от хората в квартала проявяват разбиране и съдействат, но най-големият проблем е, че там има и недисциплинирани и безотговорни хора. На тях е много трудно да им повлияеш“, посочи още градоначалникът.

 

 

От кметството са разговаряли с ромските лидери и имат обещание строгите мерки да се спазват. Кметът отправи призив за помощ към лекари от страната, тъй като ситуацията в болницата става все по-тежка.

„Белодробното ни отделение започна да работи с пациенти с COVID-19. Снощи запълнихме капацитета и неговия капацитет. Ситуацията остава много тежка”, обясни зам.-директорът на МБАЛ Ямбол Валентин Вълчев.

„Ако има български лекари, които искат да помогнат на ямболската болница, ще им бъда много благодарен“, допълни Ревански.

Правят PCR тестове на контактни лица в блокирания квартал в Ямбол

„Поне петима лекари ни трябват, за да може да върви графикът и поне осем или десет медицински сестри. Ресурс, който ние няма как да отделим. Много е тежка ситуацията. Засега е под контрол, но ако днес, така както вчера се случи, дойде нов поток, нещата ще станат много критични“, посочи още Вълчев.

Фалшиви листовки от здравното министерство, в които се обяснява, че зараза няма, се появиха и в Ямбол.

Тестването в квартал „Райна Княгиня“ продължава, а към този момент лекари не са се отзовали на призива за помощ.

Още по темата гледайте във видеоматериалите. 

Репортер: Георги Манев

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.