Това съобщиха министрите на здравеопазването и образованието

Детските градини започват отново да приемат деца след 22 май. Това съобщиха министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет във вторник. 

Отварянето на детските градини и ясли става със заповед на здравния министър. За реда и организацията ще отговарят кметовете на населените места. Те ще решават до 1 юни дали и кои детски градини да отворят. 

За отсъстващите деца няма да се изисква задължителната медицинска бележка, за да не се получава струпване на хора пред лекарските кабинети. Ще се увеличи и интервалът за оставяне и вземане на децата. Няма да се провеждат тестове да прием на първокласници.

 

"Отварянето на детските градини и ясли ще става при строг контрол и хигиенни мерки. Температурата на всяко дете ще се мери на входа на учебното заведение с живачен термометър, защото е по-точен. Родителите пък ще подписват декларации за съгласие", обясни Ананиев.

Майките и бащите ще трябва да уведомяват персонала на детската градина за състоянието на детето им, както и ако те проявят симптоми на някакво заболяване.

Ако едно дете се зарази, цялата градина затваря

"Призоваваме все пак родителите, ако могат, да оставят децата си вкъщи. Пандемията не е отминала. Голям процент от родителите заявиха, че са съгласни да пуснат децата си, но много от тях все още се колебаят", заяви просветният министър Красимир Вълчев. 

Той сподели, че се очаква децата в групите да бъдат около 10, като за София се предполага, че броят им може да достигне от 12 до 18. Ако се получи образуване на голяма група, ще се извършва реорганизация.

"По-голямата част от времето, ако не вали, децата ще прекарват навън. Там е по-безопасно. Не може да се осигури дистанция в групите. Ще се осигури такава между групите и учителите, но не и в самата група. Учителите ще имат маски и шлемове", обясни още Вълчев.

ВАРИАНТ: На детска градина през седмица, ако има много желаещи

Всяка седмица ще се провежда проучване за това, колко деца ще посещават детските градини, за да се създадат необходимите условия. Предвижда се и целево тестване на персонала, който според министрите, вероятно ще е по-уязвим на заразяване.

Ако се установи случай на дете с COVID-19 в дадена група, то тя ще бъде поставена под карантина. В зависимост от контактите на детето, може да бъде поставена под карантина и цялата детска градина. При това условие, за периода от 14 дни, няма да се приемат нови деца, ще се излседват и тези, които са били в контакт с болното дете.

 

Относно частните занимални и обучението по интереси, Вълчев обяви, че този въпрос стои на дневен ред. Възобновяването на този тип дейности обаче не е предвидено в настоящата заповед. 

Министър Ананиев коментира и свободното пътуване между съседните на България държави. Той обяви, че правителството се е подготвило с мерки за безопасно пътуване, изготвени са и декларации.

"Ключовото при отхлабването на мерките е всяка от тях да е с премерен риск. Виждате, че това се случва постепенно. За първи път имаме повече оздравели, отколкото заразени и това е радостна тенденция. Не бива да се забравя, че трябва да се спазват мерките. Нарушението на правилата за спазване на физическа дистанция може да доведе до епидемични взривове", заяви началникът на Оперативния щаб ген.- майор Венцислав Мутафчийски.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви във Facebook, че детските градини и ясли в София ще отворят на 26 май, първият работен ден след почивните дни. На същия ден ще отворят и тези във Варна и Пловдив.

Директорите ще имат задача да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти на ден дезинфекция на помещенията. Всички деца, които са здрави и се чувстват добре, ще имат право да посещават детските градини.

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.