Отговорът на този въпрос дава експертът в Министерството на образованието Ваня Георгиева

Детските градини в страната ще имат възможност да се подготвят за отваряне до 1 юни. Това съобщи в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините“ Ваня Георгиева, експертът в Министерството на образованието.

Тя обясни, че от просветното ведомство са дали ясни указания на директорите, чрез които да се предотврати струпване на деца в едно помещение. „Когато е необходимо и се появяват повече от 20 деца в една група, те могат да бъдат разделени на подгрупи, така че да се използва целия капацитет на сградата. Обичайно всяка група разполага с повече от едно помещение“, обясни Георгиева.

ОФИЦИАЛНО: Отварят детските градини и яслите (ВИДЕО)

Експертът обясни, че има препоръка към педагогическите специалисти да обособят работа в отделни кътове и да предлагат различни видове занимания за малчуганите. „Другото важно нещо е децата да бъдат възможно най-много време на открито. Времето вече го позволява. На открито работата с тях е много по-спокойна“, оказа още Георгиева.

Тя изрази надежда, че директорите на детски градини ще организират екипите си преди отварянето на забавачките. А родителите ще попълват еднократно декларации, с които удостоверяват, че децата им са здрави.

Дончо Барбалов: Очакваме детските ясли и градини в София да отворят на 26 май

Ваня Георгиева увери, че всяка една детска градина ще отвори само тогава, когато е осигурила всички необходими предпазни средства и са извършени всички необходими процедури по дезинфекция.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.