След двумесечно затваряне, храмът ще приема посетители отново в неделя

Йерусалимската църква на Божи гроб „Свето Възскресение“ ще отвори врати в неделя след двумесечно затваряне поради пандемията COVID-19, съобщиха християнските власти в светия град, цитирани от БГНЕС.

Коронавирусът затвори Божи гроб

„От 24 май - неделя, това най-свято място отново ще бъде достъпно за вярващите за посещения и молитви“, заявиха духовните пастири на трите вероизповедания, които споделят мястото, в съобщение в събота. Те заявиха, че ще бъдат приложени мерки за "избягване на риска от ново разпространение на инфекцията COVID-19".

"В началото броят на посетители ще бъде ограничен до 50 души и базиликата ще бъде достъпна само за тези, които нямат температура или симптоми на инфекция, и носят подходящи покрития за лице", се казва в изявлението. Посетителите ще трябва да носят маски и да поддържат разстояние два метра един от друг.

Благодатният огън се спусна над Божи гроб (ВИДЕО+СНИМКИ)

Поклонниците ще бъдат помолени и да „избягват всеки акт на преданост, който може да включва физически контакт, като докосване и целуване на камъните, иконите, дрехите и персонала в базиликата“, се добавя в изявлението.

Църквата беше затворена на 25 март преди Великден, като част от мерките, наложени за борба с разпространението на вируса в Израел и палестинските територии.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си