Представители на сектора са поканени на среща в здравното министерство

Спешна среща между танцовите школи и властта. Поводът - браншът иска репетициите да се възобновят.

Обещанието това да се случи дойде на 24 май след протест на танцови и музикални школи пред Министерския съвет. Освен това здравният министър Кирил Ананиев покани техни представители на среща днес.

Учители по танци протестираха с искане да бъдат отворени залите за култура (ВИДЕО+СНИМКИ)

На разговорите, които започнаха малко преди 12:00 часа присъства и министърът на културата Боил Банов. Очаква се представителите на танцовите школи да поискат по време на репетициите им да не се носят маски и ръкавици.  

„Залите са оборудвани с дезинфектанти. Ще предложим задължителна смяна на обувките при влизане, задължително регламентиран брой хора”, заяви Милена Налбантова, Световна артистична танцова федерация за България.

Ще оцелеят ли танцовите школи в страната?

 

 

 

„Имаме обещанието, че днес ще бъде позволено да се отворят залите. Очакваме да станат ясни мерките. Ние трябва да се съобразим със ситуацията, защото тя няма как да се съобрази с нас”, обясни Стефан Иванов, ръководител на Ансамбъла за песни и народни танци „Славей”.

От разговора в студиото на „Здравей, България" стана ясно, че у нас има 30 000 танцови школи. Те обхващат около 55 000 работещи в сектора.

„Имаме доста колеги, които фалираха официално. Те напуснаха залите си, защото използват помещения, които са частни”, каза Иванов и допълни, че държавните мерки не са сработили. „Ние сме много различни като организации. Има и много НПО-та, които не покриват изискванията и не се получи”.

Според хореографа Иван Янев изискванията не са били съобразени с бранша. „Тези мерки не сработиха, защото изискванията към физическите и юридическите лица в сектора бяха неприложими”, добави той.

Повече гледайте във видеоматериалите. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.