Те твърдят, че са на прага на фалита

Буквално пред фалити и тотална невъзможност за упражняване на професията - пред това са изправени танцовите, творчески и музикални школи заради затварянето им като мярка срещу разпространението на COVID-19. В знак на протест те пуснаха петиция. Засегнатите са около 30 хиляди хореографи и собственици на танцови зали у нас. 

„Вече два месеца нашият бранш е сериозно засегнат от забраната, продиктувана от извънредното положение“, пишат те.

Споделят, че не могат да плащат месечните си задължения като заплати, осигуровки, данъци, наеми, сметки. Тази ситуация поставя под финансов риск десетки хиляди домакинства на работещи в сферата на културата и изкуството.

„Залата ни е празна вече три месеца, а според последните препоръки на щаба ние все още нямаме право да отворим. Хората като нас са изправени пред голяма дилема, тъй като останаха без абсолютно никакви доходи. На този фон ние продължаваме да плащаме своите сметки и наеми. Загубите са изключително големи за много хора“, казва Кристина Димитрова.

„Аз работя предимно с деца. При мен има такова, което ходи на друг спорт, а не може да идва да танцува и то ме пита защо е тази разлика. Призовавам в навечерието на 24 май да се сетим и за културата“, казва Теодор Димитров.

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.