Има акции в служебни помещения на МВР и в жилища

Спецакция в граничното управление на „Калотина”. Специализираната прокуратура и Дирекцията "Вътрешна сигурност" задържаха двама разследващи полицаи от Главна Дирекция "Гранична  полиция" в момент на взимане на подкуп от гражданин, във връзка с водено срещу него разследване.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По информация на NOVA рушветът е бил в размер на над 6 минимални работни заплати, което реално означава над 3600 лева.

 

След часове обиски в Граничното полицейско управление, двамата бяха откарани с бус в Столичното следствие.

СЛЕД АКЦИЯТА: Заместник-министър на екологията и още петима - в ареста (ВИДЕО)

Задържаните полицаи скриха лицата си от медиите, когато бяха изведени с белезници от полицейския участък на границата. Там по-рано нахлуха по сигнал екипите на „Вътрешна сигурност” и Прокуратурата

„В момента текат действия по разследването. Операцията е лично координирана от министъра на вътрешните работи с цел противодействие на корупцията”, заяви старши комисар Стефчо Банков, директор на дирекция „Вътрешна сигурност”.

 

По информация на NOVA от няколко източника, единият от арестуваните е Бисер Костадинов, а другият - Живко Пецев.

„Двамата са дългогодишни служители на вътрешното министерство, единият се занимава с разследване от скоро”, обясни старши комисар Стефчо Банков.

 

Според полиция и прокуратура двамата са искали подкупи само от хора, срещу които е започнало разследване за нарушение. В аферата забърквали и магистрати.

„Полицейските служители с цел да заплашват лицата не използват конкретни имена, а по принцип съобщават, че сумата е за магистрати”, обясни старши комисар Банков. „Тепърва ще бъдат извършвани лични обиски, претърсвания на жилища, автомобили”.

Претърсванията са на адресите на двамата в София. Костадинов и Пецев са задържани за 24 часа.

„Следовател от Следствения отдел извършва действия”, обясни старши комисар Банков.

По време на акцията директорът на „Вътрешна сигурност” направи заявка за още арести, дори и не пряко свързани с този случай.

„Искам да използвам възможността да кажа, че ще продължават такива операции”, каза Банков.

Повече информация за арестите ще бъде оповестена от прокуратурата в понеделник. А в следващите часове предстои да разберем дали двамата полицаи ще останат в ареста за 72 часа и какви обвинения ще получат.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.