Това предлагат от Асоциацията на пострадалите при катастрофи

“Автомобилна администрация”, КАТ и психодиспансерите у нас да имат онлайн връзка. Това предлагат от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Причината са зачестилите случаи на шофьори, които страдат от поведенчески разстройства или сядат зад волана след употреба на наркотици.

Пияна жена влезе в насрещното в Пловдив, след което катастрофира

Христина Георгиева е едва на втория си урок по кормуване. Знае, че преди получаване на заветната книжка, я чака едно голямо предизвикателство – психотестът.

“Нужен е, защото все пак не е нещо просто да караш автомобил. Ти трябва да си разумен, да имаш емоционална интелигентност,  трябва да знаеш как да управляваш автомобила и да пазиш всички”, смята тя.

Статистиката на МВР сочи, че от началото на годината у нас са станали 32 катастрофи с дрогирани водачи. При тях са загинали петима души, а ранените са 31. А психолозите признават, че тестовете за годност да управляваш автомобил се правят по морално остарели методики.

Предвиждат по-големи наказания за дрогираните шофьори

„Една лаборатория трябва да носи отговорност. Тоест, когато е издала удостоверение за психологическа годност с положителен резултат, не може да го продава по интернет, по бензиностанции. А  трябва да се изкарва на мястото , на което се провежда това изследване”, обясни Хрисияна Върбанска – психолог в лаборатория за психотестове.

Ако лицензът на автошколата бъде свързан с достоверността на психотестовете, измамите ще намалеят, категорични са от бранша.

По данни на Красимир Георгиев, автошколите у нас са над 300 на брой. И никоя от тях не може да задължи курсистите си къде да си направят психотеста. Колко потенциални убийци сядат зад волана заради проформа направено изследване, няма кой да каже.

Дребни поправки в подзаконовите норми са напълно достатъчни, за да се случи всичко това, категорични са от Асоциацията.