Според пакистанския министър на авиацията причината за инцидента е небрежност на въздушния контрол и на пилотите

Небрежност на въздушния контрол и на пилотите са причинили катастрофата със самолет "Еърбъс А320" на компанията "Пакистански международни авиолинии" край град Карачи, при която загинаха 97 души. Те са станали жертва на прекомерна самоувереност, заяви пакистанският министър на авиацията Гулам Сарвар Хан, цитиран от световните медии и БТА.

Пътнически самолет с над 100 души на борда се разби в жилищен квартал в Пакистан (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Имало е небрежност и от двете страни", заяви Хан, представяйки пред парламента първия доклад за инцидента. "Пилотът е пренебрегнал инструкциите на въздушния контрол, който от своя страна не е съобщил за повредите". Първият неуспешен опит за приземяване е причинил на самолета, уточни министърът. Самият самолет е бил в пълна изправност, според данните от разследването.

НЕИЗЛЪЧВАНИ КАДРИ: Камери заснеха падането на самолета в Пакистан

Пилотът и помощник-пилотът не са били концентрирани по време на приземяването и точно тогава са обсъждали коронавируса, добави министърът. Въпросът ги вълнувал, защото семействата им били засегнати, разказа Хан, базирайки се на данните от прослушването на "черните кутии" на самолета, извършено във Франция.

97 души са загиналите при самолетната катастрофа в Пакистан

В началото на кацането с прибран колесник контролната кула предупредила пилота, че самолетът е прекалено високо, но той отговорил "ще се оправи". След това започнал да говори отново за коронавируса, добави министърът, като подчерта "прекомерната самоувереност" на пилотите.
След като самолетът докоснал три пъти земята, той се издигнал отново за втори опит, който се провалил.

Спасиха бебе от мястото на авиокатастрофата в Пакистан (ВИДЕО+СНИМКИ)

Общо контролната кула предупредила пилотите два пъти да спрат приземяването, но те пренебрегнали искането. При това скоростта им била значително по-висока от допустимото. От своя страна контролната кула е трябвало да информира пилотите за понесените от самолета щети и пожара на двигателите, но не го е направила, подчерта Гулам Сарвар Хан.

В крайна сметка самолетът А320 се разби върху жилищен район. Загинаха 97 от общо 99 души на борда.