Операцията е проведена снощи

Трима антимафиоти от ГДБОП са арестувани за получаване на подкупи и чадър над дилъри. Операцията е започнала снощи. Това обяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг, в който участва и вътрешният министър Младен Маринов.

Цветан Панков - началник отдел „Противодействие на наркотрафика и разпространение на наркотици” в ГДБОП е задържан снощи при акция на МВР и спецпрокуратурата. По информация на NOVA, в ареста за 24 часа е и Кирил Ванков - шеф на сектор в същия отдел, както и още един служител на МВР.

„Разследването е за организирана престъпна група, занимаваща се с подкупи и упражняване на логистика, помощ, чадър върху дейността на организирани престъпни групи, занимаващи се с наркотрафик и разпространението на наркотици не само на територията на България”, обясни главният прокурор Иван Гешев. „Тези лица са най-висшите ръководители за противодействие на наркотиците в България, те държат контактите с нашите международни партньори по линия на противодействието на трафика на наркотици”, каза още обвинител номер 1.

По информация на NOVA групата е действала поне от 3 години. Сигналът идва от дирекция „Вътрешна сигурност”.

„Това е меко казано грозно - ти да оказваш съдействие за решаване на проблеми на наркогрупи, да им оказваш съдействие за логистика, да им обещаваш или осъществяваш съдействие по  отношение на техни конкуренти, да предаваш доверието на своите партньори в международен аспект”, категоричен бе Гешев.

Снимки: ПРБ

„Прокуратурата и МВР са и ще продължават да са безкомпромисни към всякакви случаи на престъпления, независимо дали са извършени от наши служители, или не”, каза още Гешев.

„В интерес на българските граждани е самите ние да си изчистим къщичката и това го правим. Реализация в такъв размер не се е случвала в новата история на България”, коментира още Иван Гешев.

Той добави, че тяхната работа не е решаване на кадрови проблеми в други структури. Дали и какви промени ще бъдат извършени в ГДБОП е от компетенциите на министър-председателя и на министъра на вътрешните работи.

„Във всяко стадо има мърша, както е казал народът. Това, което правим не трябва да се възприема като лош знак за МВР. В прокуратурата също има проблеми, но ние си решаваме проблемите. За тези, които работят с престъпниците, които им опъват чадъри, които са избрали да работят с престъпността, а не срещу нея – аз и вътрешният министър, ще бъдем безкомпромисни”, закани се още Гешев.

Комисар Цветан Панков, началник на отдел „Наркотици“ в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност. Снимка: БГНЕС, архив

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че е наредил проверка и ще предложи промени в структурата на ГДБОП.

„Разпоредих на главния секретар на МВР да се направи цялостен анализ на дейността на ГДБОП и дейността по противодействието и трафика на наркотици, за да мога да обсъдя с премиера и да вземем информирано и правилно решение за промени в структурата на Дирекцията и да изчистим нейното име”, каза Маринов.

Цветан Панков е дългогодишен служител на МВР. Под негово ръководство отдел „Наркотици” разби множество наркодепа в София и страната. Последната му награда е от ноември миналата година. Тогава посланикът на Кралство Испания го е наградил за постигнати високи резултати в общи разследвания по противодействие на наркотрафика.

Работата на Панков и Ванков вече е подложена на щателен анализ.

„Времето на недосегаемите свърши! Независимо къде и още по-малко, ако се отнася до най-висшият служител за борба с наркотрафика. Поздравление за работата на „Вътрешна сигурност" на МВР и на Специализирана прокуратура", написа по-рано главният прокурор Иван Гешев в Twitter.

Антимафиотите от отдел "Наркотици" не са били включени отначало в акцията в „Студентски град”, при която бяха задържани над 320 кг. кокаин, научи NOVA. Те са се присъединили, когато дрогата е била открита в склада.

Прокуратурата ще иска задържане за 72 часа за тримата арестувани. Най-късно в неделя спецсъдът ще реши дали да остави в ареста Цветан Панков и Кирил Ванков.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.