Според депутата от ГЕРБ той осъществява действия през свои контакти и предоставя информация

„Мен не ме интересува в какви отношения са Бобоков и Узунов. В кореспонденцията им има факт, който е много притеснителен – даването на съдебно решение преди съдът да се е произнесъл. Тук вече идват редица въпроси – как е взето това решение, с каква мотивация Узунов го предоставя на Бобоков, който е заинтересовано лице? Всичко това води не до хипотези, а  до сериозни съмнения. Защо Узунов се занимава с посланици? Той не е външно-политически съветник на президента. Значи той осъществява някакви действия през свои контакти с някакви хора и предоставя информация”, заяви в ефира на „Карай направо” депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Според него при случая със секретаря на президента няма вадене от контекста, а се говори за факти. За разлика от случаите със записи и снимки с премиера Борисов. Биков е категоричен, че аудиозаписът на премиера е очевидно незаконен. Той е на мнение, че не е направен нито в интервю, нито е СРС. Според него има огромни съмнения за монтаж на думи, което в днешно време не се прави трудно. Относно снимките пък Биков заяви, че се чакат експертизи и не било ясно истина ли са или не.

Каракачанов: Наближават избори, някои кръгове организират компромати

„Не знам до края на изборите какви нива на такъв тип дебат, който не е политически, ще бъдат достигнати. Това, което се случва, е лошо за всички. Най-вече за хората, защото няма да имат информиран избор. Вероятно е добро за тези, които искат да има мътилка, в която да реализират техните планове”, смята Биков.

Напрежението между двамата генерали, помещаващи се на „Дондуков” 1 и 2,  достигна киловати, достатъчни институционалната мрежа да даде накъсо. Факт е, че искрите между Радев и Борисов хвърчат отдавна. В последните дни полетяха лобистки чатове, златни кюлчета, намеси се и господин с каскет, който има власт да обвинява.

„Аз никога не бъркам – всички други са маскари”. Това е много елементарно опозициониране в този дебат от страна на Радев. По отношение на господин Узунов, за разлика от записи и снимки, за които никой все още не е доказал, че са верни, за секретаря на президента става въпрос за конкретни факти. Чух, че президентът казва: „Съдът трябва да реши”. Той ще реши дали Узунов е извършил престъпление, а Радев трябва да реши дали този тип поведение подхожда на неговия екип”, категоричен  е Биков.

„Във всяка държава по един или друг начин се осъществяват корупционни схеми. Очевидно България има сериозен проблем с това и то не само с раздаване на рушвети. Става въпрос за втора мрежа – правене на услуги, през които заобикаляш „официалния вход” и влизаш през страничния”, добави той.

„Карай направо”: Михаил Миков: БСП е в практически фалит

Според депутата от ГЕРБ няма институция, с която президентът Румен Радев да не е влязъл в конфликт.

„Според мен той трябва да се кандидатира за нещо друго, не за президент. Президентската институция предполага да бъдеш мястото, на което различните институции да могат да постигна някакви съгласия”, категоричен е той.

Биков смята, че решението за извънредно положение в страната е трябвало да бъде взето на Консултативен съвет при президента, какъвто не се е състоял.

Междувременно в Народното събрание депутати, вместо да си слагат маски, беснеят по адрес на медиите, че са ги издали. Биков обаче увери, че докато е на работа спазва мерките на здравното министерство.

„Истината е, че голяма част от групата на БСП не носи с маски. Не е приятно за човек да ходи с маски. Но моето мнение е, че ако ние даваме пример, че може и без маска, няма как да очакваме и хората да изпълняват тези заповеди”, смята Биков. Според него се е набило на очи, че толкова много хора са без предпазни средства.

„След като има глоби за всички, значи има и за депутатите. След като са хванали човек без маска, не знам какво очакват от РЗИ колегите”, добави депутатът от ГЕРБ.

 Биков е категоричен, че не се притеснява от политически опоненти. Според него е нормално да критикуват и да водят политически дебат.

„Аз се притеснявам от опоненти извън политиката. Ако те спечелят, значи, че сме в друга фаза. Това са хора от криминалния контингент, които упражняват влияние, без да са ходили на избори. Хора, които не носят политическа отговорност и иска да има хаос. Дори с БСП трябва да постигнем консенсус, че държавата трябва да се управлява от хора, които ходят на избори”, заяви депутатът от ГЕРБ.

Според него от Опозицията не са готови да поемат такава отговорност. Сред основните причини е и ситуацията в левицата, които са в процес на избиране на лидер.

„БСП нямат единство по определени важни въпроси. ГЕРБ се е превърнал при тях основна идеологическа разделителна линия. Не може всичките им пленуми да минават в обсъждане на ГЕРБ. Притеснявам се, че волно или не, БСП ще се превърне в платформа за вкарване в управлението на държавата на нелегитимни фактори. Това ще бъде лошо и за тях”, каза Биков.

Депутатът от ГЕРБ е на мнение, че най-сериозният проблем на управлението е водната криза в Перник. Той е на мнение, че тази криза е можело да бъде избегната. Биков подчерта като верни думите на премиера, че ако ГЕРБ не се бие сам, няма кой да го бие.

„Магистралите, които се строят у нас, са по-евтини от тези в Румъния или в Германия. Ако започнем да ги строим по-скъпо, какво ще кажат от БСП или президента? И след като са най-евтините магистрали, откъде да се откраднат пари? Най-нагънатият път е на АМ „Тракия” между Чирпан и Стара Загора, а този участък е правен при управлението на Тройната коалиция. Има много важни инфраструктурни проекти, които предстои да бъдат направени”, обясни той.

Все пак Биков не отрече, че в опозицията има хора, с които му е приятно да води разговор и са добри познати. Той подчерта, че в левицата има „качествени колеги, с които може да се върши работа”.