Ръководството е виновно за разделението вътре в столетницата, смята още бившият й лидер

БСП е в практически фалит и не е ясно накъде върви партията. Ръководството е виновно за разделението вътре в столетницата. А следващите месеци ще има тежки изпитания за лявата идея. Тази мрачна прогноза направи бившият лидер на БСП Михаил Миков в предаването „Карай направо”.

Миков обясни, че когато той е поел БСП, партията е била с финансови задължения, които той е изчистил.

„Новото ръководство увеличи рязко разходите, защото пораснаха и приходите. В момента, когато трябва да се връщат надвзетите субсидии, положението е критично. Позволявам си да кажа, че партията е в практически фалит”, заяви Миков. „Предстоят избори догодина,  предстоят покриване на задължения и мисля, че Националният съвет и всички, които смятат, че БСП трябва да има своята финансова стабилност, трябва да се заинтересуват от този въпрос”, каза още Миков.

По думите му кредити винаги са теглени, важното е да могат да се обслужват. А как те се връщат от настоящото ръководство на партията, той няма отговор. „Това е една от големите тайни на „Позитано”. И се надявам, че пред Националния съвет ще се изнесе някаква информация по този въпрос”, каза Миков.  

Той смята, че не е ясно накъде върви БСП, а следващите месеци ще има тежки изпитания за лявата идея.

Според него БСП вече не е онзи притегателен център, който е била. „Разгониха си коалиционните партньори. Комунисти, социалдемократи, по-левите бяха разтурени от г-жа Нинова. Сами сме някъде на 12%”, заяви Миков.

За вътрешното разделение било виновно поведението на ръководството.

„То задава тона”, коментира Миков.

„Всички, които имат различно мнение, трябва да бъдат подстригани до степен – да блести само председателят. Желанието за налагане на еднолична воля доминира и това съсипва БСП”, заяви Михаил Миков.  

Той отправи критики и заради партийната телевизия. „Предупредих по време на Националния съвет, че това е голяма грешка, която ще погълне пари, без това да даде особен ефект за политическото влияние на БСП. Това не попречи едни милиони да потънат в тази дупка”, каза Миков. Освен това твърди, че там не се канел никой, който е набеден, че е от вътрешната опозиция.

Прекият избор на нов председател също нямало да донесе добро на БСП. „Отношенията ще бъдат още по-тежки след тези избори”, смята Миков. Той не отхвърли възможността Нинова да бъде преизбрана. „Отчетът, който ще се даде, трябва да покаже има ли бъдеще БСП с Нинова. Страхувам се, че отговорът е отрицателен. Постоянно го искаме този отчет, но ръководството постоянно се крие зад някакви причини, за да не го даде”, каза още Миков.

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.