Спецакции на прокуратурата се провеждат на две места в София и в Сандански

Мащабни спецакции в страната. Задържаха бивш служител на МВР, приближен до обвиняемия бизнесмен Васил Божков. Рано тази сутрин жандармерията и Бюрото за защита към прокуратурата блокираха редица адреси в София и Сандански, а от обвинението обявиха, че събират нови доказателства около аферата с хазартния бос. По информация на NOVA са отведени за разпит четирима души.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ АКЦИЯТА

Първо беше задържан Славчо Марков в дома му в квартал „Симеоново”. Той е бивш шеф на Централната служба за борба с организираната престъпност. Твърди се, че в последните години е отговарял за охраната на Васил Божков.

От офис на ул. „Черковна” в София с белезници беше изведен собственикът на охранителна фирма. Двама са задържани и в Сандански, където течеше паралелна акция. По неофициална информация причина за разпитите и претърсванията са снимките на прокурор Ангел Кънев, които преди дни бяха публикувани от Васил Божков. На тях Кънев, който е прокурорът по делото му, е пред Националната агенция за приходите. Има и послание – че Кънев влиза в НАП, за да оказва натиск по разследването срещу Божков. Смята се, че именно задържаните днес са следили и снимали прокурора.

Акциите в София и Сандански започнаха рано сутринта. Общо три адреса бяха блокирани от екипи на полицията и прокуратурата, като се присъстваха и хора от Бюрото за защита към държавното обвинение.

От прокуратурата съобщиха, че провеждат претърсвания с цел събиране на нови доказателства по текущото разследване срещу Васил Божков.

 

 

В същата кооперация на ул. „Черковна” в София е и офисът на охранителна фирма, в който имаше претърсвания и изземвания часове наред.  Следобед с белезници от сградата беше изведен собственикът на дружеството – Емил Кабакчиев.

Прокурори в защита на техен колега: Работата ни предизвиква опити за криминален натиск

От къща в квартал „Симеоново” беше изведен Славчо Марков.

„Ще има официално становище на прокуратурата. Става дума за едно от делата на Васил Божков. Ще преценим колко души ще бъдат задържани. В момента се прави претърсване на дома на Славчо Марков. По-късно ще има допълнителна информация”, заяви прокурорът Димитър Петров.

 

Близките на Марков не пожелаха да коментират ареста му.

При претърсванията и арестите в Сандански са задържани двама. За единия се твърди, че е Веселин Балтов, който е шеф на охраната на Васил Божков. От апартамент в сградата бяха иззети пакети с неизвестно съдържание.

 

 

В социалните мрежи главният прокурор Иван Гешев написа, че обвинението ще бъде безкомпромисно срещу всеки, за когото са налице доказателства за престъпления срещу магистрати.

Реакция дойде и от Дубай. Васил Божков написа, че „прокуратурата пак влезе в ролята си на наказателен отряд”. И призна, че са задържани негови бивши служители. Сред тях е и 70-годишен адвокат.

В онлайн-обвиненията се включи и бившият съдружник на Божков - Цветомир Найденов, който отговори, че „ако  адвокатът разкаже какво знае, Божков ще бъде докаран още тази вечер от Дубай и няма да излезе от затвора 2 000 години”.

По информация на NOVA трима от отведените за разпити са задържани за 24 часа. След изтичането им ще стане ясно дали ще има повдигнати обвинения

 

Найденов: Божков се опитва да сплаши прокурори и служители на НАП

Репортери: Владислава Тричкова, Ивелина Драгнева, Антон Чавдаров

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.