Бившият кмет на „Младост” беше призната за виновна

Присъда от 8 години затвор получи бившата кметица на столичния район „Младост” Десислава Иванчева. На втора инстанция тя беше призната за виновна, че е поискала и получила подкуп. Присъдата беше произнесена от Апелативния спецсъд.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Бившата й заместничка в общината - Биляна Петрова, получи година по-малко затвор. Тя е виновна само по обвинението, че е улеснила Иванчева да поиска и получи 250 000 евро. Апелативните магистрати прецениха, че Петрова няма вина по обвинението, че е участвала в уговорките по размера на подкупа.

Петко Дюлгеров е виновен за това, че улеснил Иванчева да поиска и получи подкуп. С негова помощ парите били намалени от 250 на 187 хил.евро, отчете Апелативният спецсъд. Затова той получи получи 6 години затвор.

На първа инстанция присъдите бяха съответно - 20, 15 и 12 години затвор.

Подсъдимите Иванчева, Петрова и Дюлгеров искат достъп до парите си

„Тримата подсъдими бяха осъдени само за приемане на подкуп. Настоящият съдебен състав ги осъди и по двете форми на изпълнителното деяние. Това за нас е победа дотолкова доколкото винаги сме считали, че са налице двете форми на изпълнителното деяние. В тази насока съм удовлетворен от решението”, заяви наблюдаващият прокурор Тихомир Стоев.

„Това е абсурд, това е пародия, беззаконие. Продължаваме напред и няма да се дадем. Истината е в наша полза”, заяви Десислава Иванчева.

 

Видео: БГНЕС

През април 2018 г. бившата кметица на столичния район "Младост" и нейната заместничка Биляна Петрова бяха задържани при спецакция на прокуратурата в центъра на София, а в колата им бяха открити 70 000 евро. Според държавното обвинение Иванчева и Петрова са поискали подкуп от 500 000 лева от бизнесмена Александър Ваклин. Срещу тази сума те трябвало да разпишат разрешително за строеж. Делото претърпя множество обрати на първа инстанция. Според първоинстанционния съд е имало искан, но неполучен подкуп. Така случаят стигна до Апелативния спецсъд. 

В мотивите към днешното си решение, апелативните спецсъдии записаха, че подкупът може и да е бил в големи размери, но извършителите не са с висока обществена опасност. И тримата остават под домашен арест.