Той живее в планинското село Долно Озирово край Вършец

Англичанин, който обича да пътешества из целия свят, избра да живее в България и вече девет години не може да се откъсне от красотата на нашата страна. Според него тук се справяме много по-добре с коронавируса, отколкото страни като Англия и Америка.

Британец в Банско - за живота под карантина (ВИДЕО)

Преди девет години Джери решава да си намери ново място за живеене. И случайно избира планинското село Долно Озирово край Вършец.

„Абсолютно случайно! Търсих място, където да няма много англичани или въобще чужденци. Исках да се впиша в малка общност, не твърде отдалечена от София, ако реша да отлетя нанякъде. Така че, най-случайно, това село изглеждаше прекрасно на картата и на снимки. Когато дойдох, осъзнах, че не бих могъл да мечтая за нещо повече, освен за живот в това кътче на България.“, разказва той.

„Да хванеш гората”: От родното място на Робин Худ до търновско село (ВИДЕО)

В Англия Джери работил като музикант във военен оркестър. В селото се чувства и спокоен покрай пандемията и коронавируса.

„Наистина съм впечатлен колко добре се справи България с пандемията, за разлика от Америка и Англия. Много бързо предприе действия и хората спазиха правилата. Тук, на село, изкарвам със седмици, докато се наложи да ида до Вършец, за да си напазарувам. Не ходих до Монтана или до Враца, защото нямаше смисъл. Изумен съм, че не настана презапасяване с храна, магазините предлагаха всичко, от което имаш нужда. И всеки път, като видех празните рафтове отвъд океана, си казвах колко добре се е справила България с организацията.“, смята Джери Мартин.

ДА ХВАНЕШ ГОРАТА: Лондонски адвокат се пресели в дряновско село (ВИДЕО)

За него дистанцията на село в началото на пандемията също не е била проблем. Разхождал се сам в планината, която е само на крачки от къщата му в Долно Озирово. През погледа и наблюденията на Джери, България може да усети икономическата криза много силно през есента и зимата.

Съседите му успели да го научат, че от ракията по-добро лекарство няма. Джерами е категоричен, че заради невероятната природа у нас и добрите си съседи, надали скоро ще напусна България.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.