Според доклад на Еврокомисия България е на 12-то място по наличие на опасни стоки

На европейския пазар се появяват все повече опасни нехранителни стоки. Това показва доклад на Европейската комисия, който нарежда страната ни на 12-о място. Причината не е в по-големия брой артикули, които не отговорят на правилата за безопасност, а в това, че все повече хора подават сигнали за такива. В незавидния топ 3 на най-опасните артикули у нас са детските дрехи, стоките за отглеждане и възпитаване на деца и спомагателните електроуреди.

Опасно за деца: Електрошок дъвки и играчки запалки (ВИДЕО)

Отскоро на годинка, любимата част на Ивон и Адриана от всяка тяхна нова играчка, е нейната опаковка. Текстилните, плюшените и дървените играчки пък са любими на тяхната майка и затова най-често им купува такива. Казва, че не се съобразява особено с това какво е подходящо за възрастта им, а разчита предимно на своята преценка.

„Винаги оглеждам да няма малки части. Понякога, колкото и странно да звучи, има пластмасови играчки, които миришат доста особено. Отделно се съобразявам с това дали могат да се разглобят лесно. Текстилните играчки, които купувам, също гледам да не ми изглеждат от изкуствена материя - да няма пухчета, косми”, обясни майката на децата Стефани Младенова.

Дали играчките на пазара отговарят на нормите за безопасност, следят от Агенцията за метрологичен и технически надзор. Правят проверки по няколко пъти в годината, като 30% от тях са образувани по сигнали и жалби.

„Активни потребители”: Само две марки на българския пазар наистина са шоколад (ВИДЕО)

„От 2 195 проверени продукта през 2018 г., несъответстващите са около 22%. През 2019 г. са проверени 2 017 продукта и несъответстващите са били 27%", обясни Мирослав Йотов от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Освен играчките и стоките за отглеждане на деца, детските дрехи и спомагателните електроуреди са най-опасните артикули на българския пазар. Това показва доклад, който Еврокомисията изготвя всяка години по отношение на нехратителните стоки. През последната година страната ни се наредила на 12 място, от 30 държави, по брой на уведомленията за такива стоки и на четвърта позиция - по брой на реакциите след получени уведомления.

„Когато се обменят данни по тази система, много по-голяма е вероятността стоките, които са констатирани като опасни на даден пазар в определена страна членка да не достигнат изобщо до потребителите в останалата част от пазара. Те могат да бъдат задържани още на митница, на граница и да не се стига до рисковете при разпространението им”, обясни председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

СКРИТА КАМЕРА НА NOVA: Плащаш за 50-100 гр. повече, отколкото получаваш

През последните години потребителите стават все по-бдителни и изискващи, обяснява председателят на КЗП. България е една от най-активните държави членки, защото все повече хора знаят и търсят правата си.

Наличието на наименование и адрес на производител и вносител - ако продукта е произведен в трета страна, също са абсолютно задължителни, обясняват от Надзорната агенция. А ако инструкциите не са върху продукта, то трябва да ги има поне върху опаковката.

Въпреки че винаги чете надписите, майката на Ивон и Адриана признава, че това не им е спестило и някои инциденти.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Опасни ли са продуктите за домашно избелване на зъби?

„Имала съм доста такива ситуации. Бях купила един кубчета, на които пишеше, че са 0+ месеца, вътре с вата или нещо такова. Само че ръбовете им бяха много остри, като хартия. И един ден вечерта поглеждам бебето и цялото е в драскотини, все едно от котка. Оказа се, че е от играчката, защото тя се е нарязала”, разказва Стефани.

Ако въпреки вниманието ви, до детето ви все пак е стигнала играчка, която не отговаря на условията за безопасност, или забележите такава на щанда в магазина, сигнал може да подадете в Надзорната агенция, на телефон 0700 111 88.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.