Богомил Николов посочи, че става все по-трудно да се отсее истинският десерт

„Само две марки на българския пазар наистина са шоколад дотолкова, доколкото европейските правила са поставили минимална норма за наличие на какао. Тя е 35%. Ако това съдържание е по-малко от 35%, но е над 20%, може да се нарича млечен шоколад”. Така, в студиото на „Събуди се” Богомил Николов коментира проверката на асоциация „Активни потребители” за качеството на шоколада по българските магазини.

Нови мерки срещу двойния стандарт при храните

„Това, което забелязахме, чисто графично, е че много често думата „млечен” се представя така, че да не се набива много на очи. Или се слива с останалия фон, или е с по-малък шрифт. Идеята е да се наблегне върху понятието „шоколад”, обясни Николов. 

Богомил Николов посочи, че става все по-трудно да се отсее истинският шоколад. „Хранителната информация, при повечето марки, е с изключително дребен шрифт. Ние срещнахме затруднение при около 3 продукта”, добави експертът. 

ПРОВЕРКА НА NOVA: Има ли опасни химикали в цитрусовите плодове?

„За последните десет години в европейската система за опасни продукти са съобщени 620 случая на опасни шоколади. Нито един от тях обаче не идва от България. Въпросът е дали българските продукти са изследвани и търсени ли са такива опасни продукти”, заключи Николов. 

С кои храни да внимаваме гледайте във видеото.