Само за две седмици броят на случаите се e увеличил три пъти

Броят на случаите на COVID-19 в Испания се е увеличил с 400% само за месец, откакто правителството вдигна извънредното състояние наложено заради коронавируса, сочат данни, огласени от здравното министерство.

Франция очаква втора вълна на COVID-19 от октомври

От 21 юни, когато състоянието на тревога беше вдигнато, общо 18 564 души са диагностицирани с коронавирус в Испания, 99 души са починали, 1 125 души са хоспитализирани и 93 от тях са приети в интензивни отделения, според министерството, цитирано от БГНЕС.

Само за две седмици броят на случаите се увеличи три пъти: от 8,76 на 100 000 души на 3 юли до 27,39 на 100 000 на 20 юли.

Епидемиологичната среда е най-тежката в североизточния регион на Каталуния и съседния регион Арагон, твърди здравното министерство.

Австрия връща носенето на маски в супермаркетите и банките

Каталунските власти препоръчаха жителите да не напускат домовете си, освен по належащи причини, но препоръката очевидно до голяма степен не се спазва. В Арагон властите призовават жителите да се въздържат от влизане или излизане от столицата Сарагоса.

В по-голямата част от испанските региони, освен за Мадрид и Канарските острови, носенето на медицинска маска е задължително в публичните пространства и на улиците, наред с продължаващото прилагане на 2-метрово социално дистанциране.

ДЪЛГООЧАКВАН ПРОБИВ: Учени разработиха ефикасна ваксина срещу COVID-19

Испания от самото начало на пандемията е сред най-силно засегнатите страни в Европа. Към вторник местните власти потвърдиха близо 265 000 случая на COVID-19 и почти 28 400 смъртни случая. Междувременно броят на заразените в Европа наближава 3 милиона.

Според проучване на испанското здравно министерство относно прогнозирания стаден имунитет около 2,3 милиона граждани, или 5,2%, е възможно да са развили антитела срещу COVID-19 към този момент.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.