Той е енергиен експерт в Стратегическия съвет на Румен Радев

Енергийният експерт и член на Стратегическия съвет към президента Еленко Божков е обвинен в хулиганство, заради аварийното спиране на метрото отпреди два дни. той е третият обвиняем по случая.

Задържаха бивш депутат заради съпричастност към спирането на метрото (ВИДЕО)

Другите двама са бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов и Светослав Трайков. на 20 юли около обед на метростанцията „Софийски университет“ трима мъже са били заснети от охранителните камери, как натискат два от бутоните за аварийно спиране на мотрисите. веднага след това избягали. Влаковете в двете посоки бяха спрени за минути, а след това служител на „Метрополитен“ е възстановил електрозахранването на станцията.

"Eленко Божков е обвинен в това, че на 20.07.2020 г. в гр. София, метростанция „Св. Климент Охридски“, в съучастие като извършител с Минчо Спасов и Светослав Трайков, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото –като извършителите натиснали бутон „безопасност“ на перона в станцията за път №1 и №2, без да има възникнала аварийна ситуация и деянието е извършено в стратегически обект в гр. София – престъпление по чл. 325, ал. 1, вр. чл.20, ал.2, вр. ал.1 от НК", съобщават от държавното обвинение.

МВР показа как е било спряно метрото в София (ВИДЕО)

 

 

"Повдигнато е обвинение за същото деяние, както на Минчо Спасов и на другите и е взета парична гаранция от 1500 лева”, каза адвокатът на Божков.

От прессекретариата на държавния глава излязоха с позиция, в която твърдят, че членовете на Стратегическия съвет не са служители в президентската институция и имат пълната свобода като граждани да изразяват свои позиции.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.