Организации във Великобритания се опасяват, че предпазните средства застрашават дивата природа

Спасиха чайка, заплела се в хирургическа маска. Случаят е от Великобригания. Безпомощното птиче е било спасено в Челмсфорд, Есекс. От Кралското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните изразиха опасение, че неправилно изхвърляните употребявани лични предпазни средства представляват заплаха за дивата природа, пише БТА.

Чайката е била забелязана първо от служители на намиращ се наблизо автомобилен шоурум, които с тревога установили, че птицата ходи трудно. При всеки опит да я доближат, за да видят какво не е наред, чайката отлитала. През уикенда безпокойството им нараснало, след като пернатото създание прекарало часове наред на едно и също място. Тогава разтревожените за съдбата му служителите се свързали с Кралското дружество.

Уникален въздушен филтър убива коронавируса за секунди

"В мига, в който го залових, видях защо бедното създание страда. При опита си да подскочи, чайката се препъна и падна. Стана ми ясно също, че птицата е прекарала известно време с маската, тъй като ластиците й се бяха затегнали около крачетата, предизвиквайки отоци и възпаление. За щастие тя се възстановява, но се опасявам се, че тази чайка може да е първата от много жертви сега, когато предпазните маски са норма", разказва инспекторът Адам Джоунс.

От организацията призоваха хората да бъдат по-отговорни и да изхвърлят маски, ръкавици и други лични предпазни средства в предназначените за целта места.

ДЪЛГООЧАКВАН ПРОБИВ: Учени разработиха ефикасна ваксина срещу COVID-19

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.