Причината - нарушителите обикновено са транзитно преминаващи

Глоби за близо 40 млн. лв. не могат да бъдат събрани от КАТ. Нарушителите са транзитно преминаващи чужденци. Те са били засечени с превишена скорост у нас от 2016 г. година до средата на юни.

Само от началото на годината камерите на КАТ са заснели близо 40 000 чужденци с превишена скорост. Едва в 8% от случаите фишовете са им били връчени. Останалите са напуснали страната преди още глобите да им бъдат обработени и на практика няма как да бъдат принудени да си получат санкциите и да си платят.

АКЦИЯ НА ПЪТЯ: 5000 фиша само за седмица

Основният проблем с чужденците за пътните полицаи е, че престоят им в страната ни е в рамките на няколко часа.

 „При извършване на нарушение, което е заснето с техническо средство чисто технологичният процес е по-дълъг от няколко часа. Тоест еелктронният фиш се издава, след като чужденецът е напуснал страната”, каза Иво Писанов от „Пътна полиция”.

Според пътни експерти това е и причината за ръст на катастрофите с чужди граждани у нас.

„Чуждестранните шофьори, когато преминават през България, знаят и усещат, че тук няма контрол и тогава могат да си позволят да карат, без да са почивали и с превишена скорост”, каза Богдан Милчев от „Пътна безопасност”.

Засега няма друг начин за връчване на фишовете освен на граничните пунктове.

„Теоретично би било възможно след заснемането информация да бъде изпращана в съответните ГКПП-та. Това е нещо, което е предвидено и ще бъде разработено в единен център за обработка на нарушенията”, каза Писанов.

Фишове и глоби за над 1.5 млн. лв. са връчени по ГКПП-та само за 20 дни

И ако все още има някакъв шанс парите от чужденци, заснети да карат бързо от 2017 година досега, да бъдат събрани, за нарушенията от 2016 година няма шанс. Причината е, че давността на фишовете изтича след 4 години и половина и те на практика стават невалидни. Санкциите са близо 26 000 на стойност над 3 милиона лева.

Подготвят се и промени в Закона за движение по пътищата, с които санкционирането да става бързо и лесно.

„Предлаганата промяна е на място да може автоконтрольорът да установява нарушението, съответно да връчва документа и да наложи глобата”, коментира  Тихомир Тодоров от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата”

И все пак – с въвеждането на проверките за глоби от КАТ на 9 гранични пункта за месец на чужденци са били връчени близо 9000 фиша за превишена скорост, колкото за цялата 2019 година.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.